as

as

Saturday, July 9, 2016

BLACK LIVES MATTER


Είναι γνωστά τα γεγονότα που συμβαίνουν κατά καιρούς στις ΗΠΑ με τις μαζικές δολοφονίες μαθητών/φοιτητών εξαιτίας της ελεύθερης οπλοκατοχής, την κατάχρηση αντικαταθλιπτικών χαπιών, τις άθλιες συνθήκες ζωής των φυλακισμένων και τις υπερεξουσίες που έχουν οι μπάτσοι.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ http://www.theguardian.com/…/the-counted-police-killings-us… , μόνο τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε 1712 νεκρούς από σφαίρες μπάτσων. Το νούμερο είναι τρομακτικό. Αυτό που κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε να συμβεί μετά απο αυτή τη σφαγή, δηλαδή η πράξη της αυτοάμυνας και της εκδίκησης, έγινε λίγες ώρες πριν στο Ντάλας. 6 μπάτσοι εκτελέστηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν. Ο Ομπάμα αναγκάστηκε να μαζέψει την κατάσταση, αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.  

Η κοινωνία των ΗΠΑ είναι μία ιδιόμορφη κατάσταση. Μεγάλες οικονομικές ανισότητες, παρελθόν γεμάτο ρατσισμό, φυλετικές διακρίσεις, το μεγαλύτερο ΑΕΠ παγκοσμίως, θρησκεία, στρατός και ατομικές "ελευθερίες" συνθέτουν ένα εκρηκτικό τοπίο. Η χώρα που μετά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο έγινε η υπερδύναμη του πλανήτη μοιάζει να μην έχει καταλάβει τι γίνεται στο εσωτερικό της. Το μποϋκοτάζ των λεοφορείων στο Μοντγκόμερυ το 1955, η ιστορία της Ρόζα Παρκς και τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μοιάζουν πολύ ήπια σε σχέση με τις χιλιάδες δολοφονίες και καταδίκες μαύρων, λατίνων και ασιατών που παρατηρούνται σήμερα.

Μία πιθανή εκλογή του Τραμπ θα φτάσει την κατάσταση στα άκρα και το "God bless America" θα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Το θέμα με τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο τα πολλά στρατιωτικά/πολιτικά μέτωπα που έχουν ανοίξει στο εξωτερικό, όσο το μίσος και η αδικία που κυριαρχούν στο εσωτερικό τους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που διεκδικούν την ελευθερία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη απέναντι στο αμερικανικό κράτος και να απαιτήσουμε το τέλος της αστυνομικής βαρβαρότητας εδώ και τώρα.

No comments:

Post a Comment