as

as

Sunday, March 20, 2022

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ)


Σάββατο 19/3/2022. Έχουμε φτάσει ήδη στις εικοσιτέσσερις μέρες πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι διακρίνεται κάποια μεγαλύτερη κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις και τα πλέον επίσημα χείλη αρχίζουν να μιλούν για συμφωνία σε ορισμένα σημεία.

Ναι μεν ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, οι Ρώσοι χτυπάνε τις μεγάλες πόλεις (Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη) και οι Ουκρανοί αντιστέκονται, αλλά και οι δύο πλευρές ανέφεραν «ουσιαστική πρόοδο» κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί σαν ελπίδα για κάποια πιθανή συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ακριβή ημερομηνία συμφωνίας και το περιεχόμενο αυτής θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, αλλά εικάζω ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν αναγνωριστεί η ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, η ανεξαρτησία των δύο αυτονομιστικών κρατιδίων στην περιοχή του Ντονμπάς και η στρατιωτική ουδετερότητα της Ουκρανίας,

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Ενώ το Κίεβο βομβαρδίζεται συνεχώς για να αποκοπεί πλήρως από τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις χτες το πρωί δέχτηκε πυρά το Λβιβ, μία μεγάλη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται πολύ κοντά στα δυτικά σύνορα της χώρας με την Πολωνία και έχει μετατραπεί σε σανίδα σωτηρίας για όσες/όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου. Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τη Δύση: Μετά την επίθεση στο κέντρο του ΝΑΤΟ απλώνει τα δίχτυα της όσο πιο δυτικά γίνεται, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία και το έδαφος του ΝΑΤΟ. Ο δήμαρχος του Λβιβ είπε ότι τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε στην επίθεση που έγινε κοντά στο κέντρο της πόλης. Επιπλέον, οι Ρώσοι αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο της Μαριούπολης είναι πλέον πλήρως ελεγχόμενο από τη Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ και κατέστρεψαν με ρωσικούς πυραύλους Iskander τις εγκαταστάσεις από τις οποίες εκτοξεύτηκαν ουκρανικοί πύραυλοι στην πόλη Μελιτόπολη.

Από τη μεριά της Ουκρανίας, επιμένουν πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα θα ήθελε το Κρεμλίνο και οι Ρώσοι ζορίζονται καθημερινά. Είναι γεγονός ότι το Κίεβο αντέχει και σύμφωνα με τον επικεφαλή των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ «η κατάσταση είναι προβληματική αλλά ελέγξιμη, αν και θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάποια πρόοδος». Άλλες πηγές, αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι Ουκρανοί καταφέρνουν να αντεπιτεθούν με επιτυχία στις μάχες που γίνονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας και να κερδίσουν λίγο χώρο, αλλά είναι δύσκολο να επαληθευτεί η αξιοπιστία τους. Τις προηγούμενες μέρες, οι αρχές του Κιέβου συνέταξαν έναν κατάλογο με τα κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων δουλεύει συνεχώς για να μπορέσει να διατηρήσει τις βασικές υποδομές της χώρας σε υποφερτά επίπεδα και ο Ζελένσκι συνεχίζει να δημοσιοποιεί ομιλίες μέσω βίντεο. Στόχος του είναι να δώσει κουράγιο στους Ουκρανούς, αλλά δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικό είναι να πιστεύει κανείς ότι η Ουκρανία θα νικήσει τους εισβολείς στα πεδία των μαχών και θα ανακτήσει την πλήρη εδαφική της ακεραιότητα.

Σε άλλα νέα, ο Πούτιν εμφανίστηκε χτες στο στάδιο Λουζνίκι της Μόσχας στην επέτειο/εορταστική εκδήλωση για την επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία και μίλησε σε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που συγκεντρώθηκαν στο Λουζνίκι, το μεγαλύτερο στάδιο της Μόσχας. Γύρω από το γήπεδο, υπήρχαν αφίσες που έγραφαν «Για έναν κόσμο χωρίς ναζισμό», θέλοντας να ενισχύσει έτσι τον ισχυρισμό που θέλει τους Ρώσους να εισβάλλουν στην Ουκρανία για να εξολοθρεύσουν τους ναζί (αποναζιστικοποίηση). Εκτός από τους Ουκρανούς ναζί όμως, που είναι εξίσου σιχαμένοι όπως κάθε ναζιστής, ο Πούτιν ξεδίπλωσε το κεντρικό αφήγημα της άθλιας ρωσικής προπαγάνδας: Μίλησε για την ιστορική κληρονομιά της Ρωσίας και για εδάφη που είναι δικά της εδώ και αιώνες, ενισχύοντας έτσι το εθνικιστικό φρόνημα των οπαδών του και χαϊδεύοντας προκλητικά τις επεκτατικές τάσεις του ακροατηρίου. Όπως ήταν λογικό, τα κυρίαρχα μέσα της Ελλάδας είτε αγνόησαν την είδηση, είτε αναφέρθηκαν μόνο σε μία διακοπή της ομιλίας του Πούτιν από την ρωσική τηλεόραση.

Είναι φανερό ότι τα ελληνικά μέσα υιοθέτησαν πλήρως, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς κανένα ίχνος σεβασμού στα αληθινά περιστατικά, την εμετική δυτική προπαγάνδα. Βυθίστηκαν μέχρι το λαιμό στα ψεύδη, ξέπλυναν τα φασιστικά τάγματα του Αζόφ και δαιμονοποίησαν την αντίθετη άποψη. Σαν άτομο που εύχομαι να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος της Ουκρανίας, όπως και κάθε πολεμική σύγκρουση σε κάθε μέρος του πλανήτη, και να μην υπάρξει ποτέ ξανά νεκρός, τραυματίας, πρόσφυγας για πολιτικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους, αναγκάζομαι να κοιτάξω και την επόμενη μέρα. Το μέλλον φαντάζει πιο απειλητικό από ποτέ. Όχι μόνο γιατί βιώνουμε και πάλι μέρες πολέμου, αλλά και γιατί όποιος σκεπτόμενος άνθρωπος θέλει να μάθει τι γίνεται έχει μόνο δύο επιλογές: Να διαλέξει ανάμεσα στη ρωσική και τη δυτική προπαγάνδα. Η μόνη λύση για να αποκτήσεις μία σχετικά αντικειμενική εικόνα είναι να μεταφράζεις άρθρα από το εξωτερικό και στη συνέχεια να τα συγκρίνεις μεταξύ τους ή να βρεις 3-4 αξιόπιστες πηγές στο twitter, να διασταυρώνεις τα νέα και να ελέγχεις ασταμάτητα τις ειδήσεις που παρουσιάζουν.

Ορισμένοι από τους εφοπλιστές - ιδιοκτήτες των ελληνικών καναλιών, είναι έτοιμοι να βγάλουν τρελά κέρδη. Επειδή το χρήμα ενώνει, πετρελαιοφόρα πλοία συμφερόντων Αλαφούζου, Μαρινάκη, Μαρτίνου και άλλων επιφανών ανδρών συνεχίζουν να μεταφέρουν το «κακό» ρωσικό πετρέλαιο. Και όταν σταματήσει η μεταφορά του «κακού» ρωσικού πετρελαίου, τότε θα ξεκινήσει η μεταφορά του «καλού» υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την προστατευτική σφραγίδα των ΗΠΑ. Αυτοί βγάζουν λεφτά με τη σέσουλα κάνοντας business as usual με τους πάντες και την ίδια ώρα παρουσιάζουν στα κανάλια τους έναν κόσμο που πλέον δεν υπάρχει. Γιατί καλώς ή κακώς φίλε αναγνώστη, οι εξελίξεις μας έχουν προσπεράσει. Ούτε η Δύση είναι το κέντρο του κόσμου, ούτε η διεθνής κοινότητα είναι μόνο οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, ούτε δείγμα πολιτισμού είναι τα Mc Donalds και η Coca Cola. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η Κίνα, το Πακιστάν και η Ινδία, δηλαδή περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχουν πει ούτε λέξη για τον πόλεμο…

No comments:

Post a Comment