Η αρχή έγινε στις 23/4/2010 στο γραφικό Καστελόριζο από τον Γιώργο Παπανδρέου, γνωστό και σαν ΓΑΠ. Το, υποτιθέμενο, τέλος ήρθε στις 22/6/2018 από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο να φοράει κόκκινη γραβάτα και στη συνέχεια να τη βγάζει με στυλ που θύμισε Κιμ Μπάσιντζερ στις 9 1/2 εβδομάδες.
Έλα τώρα που δεν κατάλαβες φίλε αναγνώστη, μιλάω για τα μνημόνια, αυτή τη μαγική λέξη που άλλαξε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και η πιστή εφαρμογή τους βοήθησε την Ελλάδα να ανασάνει οικονομικά και να γίνει μία κανονική "Ευρωπαϊκή" χώρα. Τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά μνημόνια που μας έσωσαν. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι οπαδοί τους και οι άνθρωποι που τα υπέγραφαν και τα εφάρμοζαν. Ο ΓΑΠ, ο Παπαδήμος, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Για να δούμε τώρα ποιος είναι ο συνολικός απολογισμός. Τι ψάρια πιάσαμε, τι είχαμε και τι χάσαμε στο φινάλε.
-) Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας όταν ξεκίνησε η συναρπαστική περιπέτεια των μνημονίων ήταν στο 129% του ΑΕΠ. Ένα νούμερο κοντά στα 298 δις ευρώ. Μετά από 3-4 μνημόνια που είχαν σαν πρωταρχικό στόχο να μειώσουν το χρέος, κουρέματα, ειδικά οικονομικά μέτρα σχεδιασμένα απο ξένους και ντόπιους σπεσιαλίστες, δεκάδες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και 8 χρόνια γεμάτα με πολιτικές ακραίας λιτότητας αυτό έφτασε στο 179% του ΑΕΠ. Ένα νούμερο κοντά στα 343 δις. Τρομερή επιτυχία.
-) Τα χρόνια των μνημονίων περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα στο εξωτερικό, στην πλειοψηφία τους νέοι και μορφωμένοι άνθρωποι, για να βρουν μία δουλειά με ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές και ένα εργασιακό περιβάλλον που απλά σέβεται τον εργαζόμενο. Όσοι έμειναν στην Ελλάδα είναι άνεργοι ή δουλεύουν για 400-500 ευρώ το μήνα και απλά προσπαθούν να επιβιώσουν σε μία χώρα χωρίς κανένα μέλλον.
-) Η Ελλάδα έχασε το 1/4 της οικονομίας της, χωρίς να γίνει κάποιος πόλεμος στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να πέσουν βόμβες, χωρίς να φύγουν σφαίρες και οβίδες απο όπλα. Στη σύγχρονη ιστορία δεν υπάρχει κανένα τέτοιο προηγούμενο, δηλαδή να συρρικνωθεί τόσο πολύ η οικονομία μιας χώρας εν καιρώ ειρήνης. Μιλάμε για μια παγκόσμια διάκριση που ξεφεύγει από τα στενά ελληνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια. Μπράβο σε όλους.
-) Οτιδήποτε έχει αξία στο ελληνικό έδαφος έχει περάσει στα χέρια των δανειστών. Αεροδρόμια, λιμάνια, τρένα, οικόπεδα. Η κάθε κερδοφόρα επένδυση που έχει να κάνει με το ελληνικό κράτος είναι καταδικασμένη να πάει στην εξυπηρέτηση του χρέους.
-) Γιορτάζουν οι ΣΥΡΙΖαίοι για το τέλος των μνημονίων και την ανάπτυξη που έρχεται, μόνο που το τέλος δεν είναι και τόσο happy. Ο συνδυασμός που αποτελείται από χρεοκοπημένους πολίτες, χρεοκοπημένα νοικοκυριά, χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία και χρεοκοπημένες τράπεζες δεν αποτελεί εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον. Σε λίγους μήνες από τώρα θα κοπούν κατα 18% οι συντάξεις και μιλάω για τις ίδιες συντάξεις που στην Ελλάδα της κρίσης συντηρούν-χαρτζιλικώνουν παιδιά και εγγόνια.
-) Μπορεί να τελείωσαν τα μνημόνια όπως τα ξέρουμε, δηλαδή θα μπορεί επιτέλους ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών να αποφασίζει για το ΦΠΑ στη χωριάτικη σαλάτα, αλλά η αυστηρή επιτήρηση θα παραμείνει μέχρι το 2060. Οι υπόλοιπες χώρες που πέρασαν τα ίδια είχαν απλώς επιτήρηση, η Ελλάδα θα έχει ενισχυμένη επιτήρηση.
Άσχετα από τα παραμύθια που μας σερβίρουν, η αλήθεια είναι μία: Με το σημερινό κόστος ζωής και τους σημερινούς μισθούς στην Ελλάδα μία αξιοπρεπή ζωή φαντάζει σαν άπιαστο όνειρο. Η αύξηση στα έσοδα του ΦΠΑ από τη χρήση καρτών αντί για μετρητών θα πιάσει ταβάνι στα επόμενα χρόνια και η Τουρκία δεν θα έχει για πάντα τον Ερντογάν να διώχνει τους τουρίστες προς την άλλη μεριά του Αιγαίου. Η μοναδική αμετάβλητη συμπαντική αλήθεια είναι ότι, αργά ή γρήγορα, οι μισθοί των 400-500 ευρώ θα φέρουν και τις συντάξεις των 400-500 ευρώ και τότε θα φανεί η πραγματική εικόνα: Η κρίση έφυγε, η φτώχεια έμεινε.
Ας αφήσουμε την οικονομία στην άκρη και ας δούμε λίγο τη γενικότερη εικόνα. Μήπως τα μνημόνια βελτίωσαν γενικότερα τη χώρα σε άλλους τομείς; Μήπως επιτέλους "γίναμε Ευρώπη" και δεν το καταλάβαμε;
Βελτιώθηκε η απονομή ουσιαστικής και γρήγορης δικαιοσύνης;
Αναβαθμίστηκε το πνευματικό επίπεδο;
Δημιουργήθηκε μία πιο σύνθετη κριτική σκέψη;
Σημειώθηκε πρόοδος στην Υγεία και την Παιδεία;
Έγινε ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας;
Αποποινικοποιήθηκαν οι ελαφριές ναρκωτικές ουσίες;
Σταμάτησε η εξωφρενική διαπλοκή ανάμεσα σε κράτος και ολιγάρχες;
Τίποτα απο αυτά δεν έγινε. Βέβαια, σε αυτό δεν ευθύνονται οι ξένοι αφού με αφορμή την κρίση θα μπορούσε ο ελληνικός λαός να πάει προς τα μπροστά και αυτός επέλεξε να κυλίσει προς το Μεσαίωνα. Το κάθε σούργελο έγινε διάσημος, οι ναζί μπήκαν στη Βουλή, γιαγιάδες φτύνουν συνθέτες που δεν παίζουν το ρεπορτόριο του πατριώτη, άτομα κυκλοφορούν στο δρόμο με περικεφαλαίες και άλογα για να το παίξουν απόγονοι του Αλεξάνδρου και ένα καρναβάλι εθνικισμού αποτρέπει κάθε θετική δράση.
Μετά απο τις 8χρονες μνημονιακές επιτυχίες οι πιθανοί δρόμοι είναι δύο: Ή θα συνεχιστεί η μετανάστευση ή οι επόμενες γενιές θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα απαιτήσουν δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
No comments:
Post a Comment