Κυριακή 13/3/2022. Μετράμε ήδη δεκαοκτώ συνεχόμενες μέρες ανελέητου πολέμου στην Ουκρανία και το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι εκμηδενίζονται τόσο οι φιλειρηνικές φωνές όσο και οι ελπίδες για σύντομη κατάπαυση του πυρός.
Λίγες ώρες πριν μάλιστα, η Ρωσία έστειλε το πρώτο ηχηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ: Χτύπησε το κοινό εκπαιδευτικό κέντρο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ουκρανίας στο Yavoriv, περίπου 25 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία. Η πρόθεση των Ρώσων είναι σαφής: Πρώτα θα πετύχουν αυτά που θέλουν με τα όπλα και μετά θα επαναπροσεγγίσουν σοβαρά το στάδιο της διαπραγμάτευσης, που στην ουσία θα αποτυπώσει με πολιτικούς και διπλωματικούς όρους την κατάσταση που θα επικρατεί τότε στα πεδία της μάχης. Αξίζει να σημειώσω ότι λίγες μέρες πριν, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι πολυδιαφημισμένες συνομιλίες που είχαν Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Τι γίνεται σήμερα;
Τα ρώσικα άρματα μάχης έχουν εγκατασταθεί εδώ και μέρες στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στις μεγάλες πόλεις (Κίεβο, Χάρκοβο, Σούμι), ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να πει για τη Μαριούπολη και προχωράει σταδιακά η περικύκλωση του Κιέβου. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν δυνάμεις του ρωσικού στρατού στα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της πόλης. Πιο κοντά από όλες τις μονάδες, είναι οι δυνάμεις που έρχονται από τα βορειοδυτικά και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή του αεροδρομίου Hostomel. Το αεροδρόμιο απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Επομένως, είμαστε σε φάση αργής αλλά σταθερής προόδου των Ρώσων στην ώθησή τους προς την πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι εξασφάλισαν τον έλεγχο της νότιας Ουκρανίας, συνεχίζουν την πορεία δυτικά προς την Οδησσό και επιδιώκουν να αποκλείσουν και να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα μέχρι να παραιτηθεί ο Ζελένσκι και η σημερινή πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας. Τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να γίνουν δεκτοί οι όροι τους.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ζελένσκι ανέφερε τα πρώτα νούμερα νεκρών και τόνισε ότι οι Ουκρανοί δεν θα γίνουν σκλάβοι γιατί «η Ουκρανία δεν πρόκειται να ικετεύσει, ούτε να πέσει στα γόνατα». Την ίδια ώρα όμως, έδειξε και την βαθιά απογοήτευσή του για το ΝΑΤΟ: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Η συμμαχία φοβάται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία». Είναι βέβαιο ότι η προέλαση των Ρώσων στο Κίεβο και ο έλεγχος της πρωτεύουσας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ούτε κάτι που προβλέπεται να γίνει σύντομα. Τους περιμένουν εδώ και εβδομάδες, διαθέτουν βαρύ και ελαφρύ οπλισμό, ευέλικτες ομάδες αντίστασης και όσοι έχουν απομείνει εκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Vitali Klitschko κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν σκληρά. Εκτιμώ ότι οι Ουκρανοί μπορούν να καταφέρουν σημαντικές απώλειες στους Ρώσους και να τους αναγκάσουν σε μαζικούς βομβαρδισμούς μιας ιστορικής πόλης που θα τους εκθέσουν στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου. Οι Ουκρανοί θα αντέξουν στην πρωτεύουσα, αν οι Ρώσοι αποφασίσουν να μπουν μέσα, αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.
Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, εξελίσσεται με αμείωτους ρυθμούς και ο, εξίσου σημαντικός, οικονομικός πόλεμος. Μικρές και μεγάλες εταιρίες από το εξωτερικό συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Ρωσία, ξένες τράπεζες κάνουν το ίδιο και το ρωσικό κράτος δημοσίευσε ήδη τις αρχικές (αισιόδοξες) προβλέψεις του για το νούμερο της ζημιάς που θα προκληθεί στην οικονομία το 2022. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και βιώνουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας με τις τιμές στα καύσιμα να έχουν πάρει φωτιά. Όσο για την οικονομία της Ουκρανίας; Ο Όλεγκ Ουστένκο, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έχουν καταστρέψει μέχρι στιγμής κρατικές υποδομές, κτίρια και περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, ανέφερε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics ότι ο πόλεμος έχει προκαλέσει το οριστικό κλείσιμο του 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων, ενώ οι άλλες μισές που έχουν απομείνει υπολειτουργούν.
Στο «ανθρωπιστικό» πεδίο, υποτίθεται ότι άνοιξαν και λειτουργούν κανονικά οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Ζαπορίζια και άλλες περιοχές για να απομακρυνθούν οι άμαχοι χωρίς να κινδυνέψει η ζωή τους. Οι πρόσφυγες πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια και ο αριθμός τους θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ η προπαγάνδα της Ρωσίας και της Δύσης έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο αξιοπρέπειας. Ποτέ δεν πίστευα ότι εν έτη 2022 θα είναι τόσο δύσκολο να εκστομίσεις γεγονότα και οι υπερασπιστές της αλήθειας θα πειθαρχούσαν τόσο εύκολα στις αντιδημοκρατικές εντολές των αφεντικών τους. Για όσους δεν έχουν καταλάβει, ζούμε στο πετσί μας μια άκρως δυστοπική εποχή: Όποιος δεν τάσσεται 100% με τη Ρωσία ή τη Δύση, μετατρέπεται αμέσως σε επικίνδυνο εντολοδόχο ή πράκτορα του εχθρού που πρέπει να φιμωθεί, να εκτεθεί και να απομονωθεί. Οτιδήποτε μη αρεστό και μη εναρμονισμένο στην άθλια προπαγάνδα της Ρωσίας ή την εμετική προπαγάνδα της Δύσης δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε αυτό τον οπισθοδρομικό και συνάμα αδιέξοδο κατήφορο, σε λίγο θα απαγορευτεί το μπέργκερ στη ρωσική επικράτεια και η βότκα στα μπαρ της Ευρώπης.
Σε αυτό το σκοταδιστικό πλαίσιο ο Μακρόν ανέφερε για άλλη μία φορά τον προκλητικά ανιστόρητο ισχυρισμό ότι «Η επιλογή της Ρωσίας, του Προέδρου Πούτιν, ήταν να επαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη» λες και ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία έγινε στην Αυστραλία και η Ρωσία εγκατέλειψε το Συμβούλιο της Ευρώπης, δηλαδή τον μόνο ευρωπαϊκό οργανισμό στον οποίο ήταν μέλος. Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους πολιτικούς αναλυτές που προβλέπουν ότι η επόμενη κίνηση των Ρώσων θα γίνει προς τη Μολδαβία και συγκεκριμένα την Υπερδνειστερία, τον αποσχισμένο φιλορωσικό θύλακα που λειτουργεί στην πράξη ως ανεξάρτητο κράτος, όπου οι αρχές της Μολδαβίας παραδέχονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Εκεί υπάρχουν ήδη κάποιες ρώσικες «ειρηνευτικές» μονάδες καθώς και φιλορώσοι αυτονομιστές. Αν όλα πάνε στραβά, η εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να ανοίξει την πολεμική όρεξη του Πούτιν, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία μιας κατάστασης που θα θυμίζει κάτι από Ντονμπάς σε υπερβολικά κοντινή απόσταση από τα μέρη μας…
No comments:
Post a Comment