as

as

Friday, May 6, 2022

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ)


Παρασκευή 6/5/2022: 72 ολόκληρες μέρες φρίκης και πολέμου στην Ουκρανία. Πλησιάζουμε στις 9/5/2022, ημερομηνία ορόσημο για τους Ρώσους καθώς θα γιορταστεί με μεγαλοπρέπεια στη Μόσχα, και πιθανότατα και σε τμήματα της κατειλημμένης Ουκρανίας, η 77η επέτειος από τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης κατά των ναζί στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» του 1941-1945.

Εκείνη τη μέρα, ο Πούτιν θα θελήσει να παρουσιάσει τα «κέρδη» του από την πολεμική επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Ουκρανία. Βλέποντας τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων, γίνεται αντιληπτό πως ο πρωταρχικός στόχος του Κρεμλίνου είναι να καταλάβει ολόκληρο το Ντονμπάς (τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) στα νοτιοανατολικά και να ανακοινώσει τον τερματισμό του πολέμου ή να θελήσει να κρατήσει αυτά τα εδάφη σαν εγγύηση ασφάλειας και να κινηθεί προς την Οδησσό, κάτι που θα αναστατώσει για τα καλά τον πλανήτη και την Ευρώπη.

Στα πεδία των μαχών, εδώ και εβδομάδες ο πόλεμος ανήκει αποκλειστικά στους Ρώσους οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη νοτιοανατολική Ουκρανία (κυρίως μικρές πόλεις και χωριά), αλλά δεν προχωράνε όσο γρήγορα όσο θα ήθελαν. Ο στόχος τους είναι να εγκλωβίσουν τον ουκρανικό στρατό με μια «κίνηση τανάλιας» από το Χάρκοβο στα βόρεια προς το κατεχόμενο Ντονέτσκ στα νότια. Αυτό θα τους επέτρεπε να κυκλώσουν τους Ουκρανούς που βρίσκονται στην περιοχή και να ασφαλίσουν ολόκληρη την επικράτεια που υπάρχει στη μέση (δηλαδή το υπόλοιπο Ντονμπάς). Εκτιμώ ότι η Ρωσία θέλει να καταφέρει κάτι τέτοιο μέχρι τη σημαδιακή ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση και να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο τι έχει πετύχει στα πεδία των μαχών μέχρι στιγμής. Παράλληλα, τις προηγούμενες μέρες κλιμακώθηκαν οι πυραυλικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί στη νότια Ουκρανία, κυρίως στην Οδησσό και το Μικολάιφ, ενώ έγιναν σκληρές μάχες στην κατεύθυνση του Izyum. Επιπλέον, οι Ρώσοι ανέφεραν ότι ο Willy Joseph Cancel, ένας 22χρονος πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ, σκοτώθηκε πολεμώντας υπέρ της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία συνεχίζει να ματώνει και να αντιστέκεται ηρωικά αλλά η μοίρα της είναι προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που δέχτηκε να γίνει πιόνι της Δύσης. Η τύχη της Ουκρανίας είναι στα χέρια των ΗΠΑ. Η πολιτική ηγεσία του Κιέβου ελπίζει σε μία πολύ πιο ενεργητική συμμετοχή της Αμερικής στον πόλεμο με γρήγορες και μαζικές αποστολές σύγχρονων όπλων. Τα νέα όπλα που ήδη φτάνουν μαζικά θα καθυστερήσουν την προέλαση των Ρώσων (οι Ουκρανοί μιλάνε για Φλεβάρη του 23) και θα πετύχουν την μακροημέρευση του πολέμου. Τις προηγούμενες μέρες, 101 άμαχοι απομακρύνθηκαν με επιτυχία από το ισοπεδωμένο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης στη Ζαπορίζια. Στο Αζοφστάλ, εκτός από τους εναπομείναντες άντρες του Αζόφ, τους αθώους αμάχους και τα γυναικόπαιδα, πιθανότατα βρίσκονται και αρκετοί ξένοι μισθοφόροι - πράκτορες που δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των Ρώσων. Κάποιες μέρες νωρίτερα, οι Ουκρανοί ανατίναξαν μια γέφυρα μεταξύ Λιμάν και Σλαβιάνσκ για να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση ενώ αρκετοί στρατιώτες της Ουκρανίας και της Εθνικής Φρουράς είναι στριμωγμένοι, αν όχι καταδικασμένοι σε θάνατο, κοντά στη δεξαμενή Oskol στο Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι κινήσεις στο κορυφαίο διπλωματικό επίπεδο με τους Αμερικανούς να εκδηλώνονται ανοιχτά και να φανερώνουν τις προθέσεις τους και την Ευρώπη απλά να παρακολουθεί. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αιτήθηκε προς το Κογκρέσο μία έκτακτη παροχή 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία που περιλαμβάνει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικό εξοπλισμό και βοήθεια. Αν γίνει δεκτό το αίτημα, οι ΗΠΑ εικάζουν ότι αυτό θα επιτρέψει στο Κίεβο να αντέξει αρκετούς μήνες περισσότερο στη ρωσική επιθετικότητα. Το αίτημα ήρθε μετά από τις κυνικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Τζέιμς Όστιν που δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θέλουν να «αποδυναμωθεί η Ρωσία σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία». Αυτό βέβαια μπορεί να κοστίσει τη ζωή μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων Ουκρανών, να προκαλέσει εκατομμύρια πρόσφυγες και να αφήσει μία χώρα ερείπιο αλλά έτσι γίνονται οι κερδοφόρες γεωπολιτικές business. Οι δηλώσεις του Όστιν προκάλεσαν αναστάτωση μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι οι αποστολές όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία αποτελούν νόμιμο στόχο.

Οι πάντες, με εξαίρεση τα δυτικά ΜΜΕ, έχουν καταλάβει ότι ο πόλεμος είναι μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Για αυτό παρακολουθούμε μπροστά στα μάτια μας την κολοσσιαία σύγκρουση μεταξύ της άθλιας ρωσικής προπαγάνδας και της εμετικής δυτικής προπαγάνδας. Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ το παραδέχτηκε αλλά το CNN θέλει να μας πείσει ότι κερδίζει ένας στρατός που ανατινάζει βιαστικά γέφυρες. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι σημαντικό να στείλουν στο Κίεβο συστήματα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς όπως τα S-300, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο πεδίο της μάχης. Συμπέρασμα; Αν ο Πούτιν είναι ο τρελός εμπρηστής που άναψε τη φωτιά και στη συνέχεια την άπλωσε σε ολόκληρη την Ουκρανία, τότε τα γεράκια τύπου Όστιν που ελέγχουν τον Ζελένσκι είναι αυτοί που πυροδοτούν τη φωτιά, θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους και συμβουλεύουν το Κίεβο να αποφύγει μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων γιατί έτσι θα ανταμειφτεί η ρωσική επιθετικότητα.

Αυτή τη στιγμή, με εξαίρεση τον ουκρανικό λαό που βασανίζεται, κανένας δεν φαίνεται να θέλει πραγματικά μία συμφωνία ειρήνης. Η ηγεσία της Ουκρανίας με τις πλάτες των ΗΠΑ απορρίπτει μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, ο Πούτιν δεν υποχωρεί γιατί καθημερινά του ανοίγει η όρεξη και θέλει περισσότερα και το ΝΑΤΟ θέλει να ενεργήσει πιο αποφασιστικά, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά φοβάται να το κάνει γιατί έτσι θα προκαλέσει μία ανεξέλεγκτη, καταστροφική και χαοτική κλιμάκωση, στην οποία δεν ξέρει πως θα αντιδράσει ο «Mad Vlad». Όσο για την Ευρώπη; Οι περιορισμοί και τα αντίποινα της Μόσχας έχουν ήδη εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε πολλές δυτικές χώρες και αυτό είναι μόνο η αρχή. Από τα τέλη Μαρτίου, ο Βρετανός Υποστράτηγος Jonathan Shaw δήλωνε: «Αποφασίσαμε τώρα ότι όσον αφορά τη Ρωσία θα παίξουμε γεωπολιτική πριν από την οικονομία και πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα για αυτό. Πρέπει να προετοιμάσουμε ψυχολογικά τους ανθρώπους μας για μια μακροπρόθεσμη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

ΥΓ: Στις αρχές του Μάη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία πραγματοποίησαν μία ανταλλαγή κρατουμένων στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι αντάλλαξαν τον Αμερικάνο πεζοναύτη Trevor Reed με τον Ρώσο πιλότο Konstantin Yaroshenko. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα ήταν ένας αξιοσημείωτος διπλωματικός ελιγμός ακόμη και σε περιόδους ειρήνης, πόσο μάλλον τώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Ο Reed συνελήφθη το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό ενώ οδηγούνταν στο τμήμα και αφού είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Στη συνέχεια, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση αν και ο ίδιος υποστήριζε ότι είναι αθώος. Τελικά ελευθερώθηκε ενώ πλησίαζε χίλιες μέρες κράτησης. Ο Konstantin Yaroshenko είναι ένας Ρώσος πιλότος που βρισκόταν στις φυλακές του Κονέκτικατ εκτίοντας ποινή 20ετούς ομοσπονδιακής φυλάκισης. Συνελήφθη στη Λιβερία το 2010 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο κοκαΐνης και συνωμοσία κατά των ΗΠΑ. Είναι μία υπόθεση με έντονο άρωμα μυστικών υπηρεσιών, διπλωματίας και λεπτομερέστατων επαφών στο κορυφαίο δυνατό επίπεδο για την οποία θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να μάθουμε την αλήθεια…

ΥΓ2: Στη φωτογραφία, οι Ρώσοι τοποθετούν τις νέες πινακίδες στη Μαριούπολη.

No comments:

Post a Comment