Η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή μαζί του ήταν στις αρχές Γενάρη του 23, σε χαλαρή κουβέντα με φίλους στο κέντρο. Εγώ δεν το ήξερα καθόλου, ούτε καν το είχα ακούσει, οι υπόλοιποι της παρέας ήταν πιο ενημερωμένοι.
Ήταν εμφανές ότι μπορείς να «κολλήσεις» άσχημα, η μία ερώτηση θα έφερνε την άλλη και αυτός ο ιδιόμορφος διάλογος θα συνεχιζόταν για ώρες παράλληλα με τη σοκαριστική συνειδητοποίηση για τα γιγάντια βήματα προόδου που έχει κάνει η τεχνολογία στην εποχή μας.
Οι γνώστες έχουν αντιληφθεί ήδη ότι μιλάω για το ChatGPT, μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και στοχευμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις που πληκτρολογεί ο κάθε χρήστης. Η εφαρμογή κυκλοφόρησε από την OpenAI στα τέλη Νοέμβρη του 2022 και ναι μεν «πατάει» στην οικογένεια των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT της OpenAI αλλά είναι αρκετά βελτιωμένο και διαθέτει ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.
Σε απλά λόγια, μιλάμε για ένα online chat που απαντάει ταχύτατα στις ερωτήσεις του χρήστη, έχει πρόσβαση σε όλο το ίντερνετ, διαθέτει ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών σε πολλά γνωστικά πεδία, εκτελεί περιλήψεις και μεταφράσεις κειμένων, συνθέτει μουσική και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και να θυμάται τα προηγούμενα μηνύματα από την ίδια συνομιλία! Επιπλέον, όσο αυξάνονται οι χρήστες του, τόσο αυξάνονται οι γνώσεις του και όσο προχωράει η κουβέντα αντιλαμβάνεται την ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη.
Προς το παρόν, λειτουργεί καλύτερα στα αγγλικά, αλλά είναι θέμα χρόνου να τελειοποιηθεί και στις υπόλοιπες γλώσσες. Κάθε ώρα που περνάει, η εφαρμογή βελτιώνεται, γίνεται γρηγορότερη, αποφεύγει τις λάθος ή «μπερδεμένες» απαντήσεις, γνωρίζει τους τύπους των χρηστών και γίνεται ένα με την ανθρωπότητα. Μετά από σχετική ερώτηση που του έκανα για το «μέλλον» του, η εφαρμογή μου απάντησε ότι σκοπεύει να προωθήσει τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία με διάφορους τρόπους και ότι είναι ταγμένο στην ανάπτυξη και εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης και μία σειρά από έργα που σχετίζονται με τη ρομποτική.
Το Chatgpt είναι υπηρεσία της OpenAI που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο και έχει δημιουργήσει το DALL•E 2 και το Whisper. Αρχικά, κυκλοφόρησε δωρεάν για το κοινό αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για τη δημιουργία εσόδων. Λογικότατο. Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου του 22, η OpenAI υπολόγιζε ότι το ChatGPT είχε ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες και μερικοί αποτίμησαν την αξία της εταιρίας σε 29 δις δολάρια! Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι εκτός από τα νεαρά στελέχη και τους ερευνητές της εταιρίας, όπως ο Sam Altman και ο Greg Brotman, μετά το 2019 έχουν εμπλακεί/χρηματοδοτήσει αυτή την ιστορία ζάπλουτοι επιχειρηματίες όπως οι Elon Musk, Reid Hoffman, Peter Thiel και η Microsoft.
Την ίδια ώρα, μαζί με τους θαυμαστές του αυξάνονται και οι επικριτές του που βλέπουν ένα δυστοπικό μέλλον να πλησιάζει με τρομακτική ταχύτητα όλο και πιο κοντά μας. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δυνατότητα που μπορεί να αποκτήσει το ChatGPT για παραγωγή κακόβουλου λογισμικού είναι μεν ένα τεράστιο ζήτημα με πολλές προεκτάσεις αλλά αυτό που τρομάζει είναι άλλο: Η πιθανότητα να φτάσουμε σε πραγματική τεχνητή νοημοσύνη μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που χρειάζεται εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς και αυστηρούς κρατικούς περιορισμούς στα καινοτόμα πειράματα των εταιριών.
Ο ακαδημαϊκός κόσμος και πολλοί καθηγητές κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου γιατί βλέπουν την, ήδη σπανίζουσα, κριτική σκέψη των μαθητών να μετατρέπεται σε είδος προς εξαφάνιση και την ικανότητα των εταιριών να προγραμματίζουν μαζικά το πώς σκέφτεται το ανθρώπινο μυαλό να αποκτάει τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν ξέρω αν αυτά είναι υπερβολές ή αν τελικά θα επαληθευτεί το σενάριο του αυτόνομου Skynet όπως προέβλεπε η ταινία Terminator, αλλά είναι σίγουρο ότι οι ζωές μας θα αλλάξουν δραστικά και χρειάζεται προσοχή για να μην βρεθούμε προ απροόπτου…
No comments:
Post a Comment