as

as

Friday, May 12, 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


Στο δεύτερο κείμενο, θα προσπαθήσω να αποτυπώσω την πραγματικότητα έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι στο χώρο της Δεξιάς και του Κέντρου και παράλληλα να ιχνηλατήσω τις υποψήφιες δεξαμενές ψηφοφόρων των κομμάτων που (αυτό)τοποθετούνται στο συγκεκριμένο φάσμα.

Εξυπακούεται πως όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω δεν έχουν καμία σχέση με προσωπικές επιθυμίες και προσδοκίες και διευκρινίζω ξανά ότι απέχω συνειδητά από κάθε είδους εκλογικές αυταπάτες.

Ξεκινάω από τα δεξιά: Στη γαλάζια πολυκατοικία, μετά τις μελετημένες νομοθετικές και μιντιακές πρωτοβουλίες των τελευταίων μηνών, η ΝΔ φρόντισε να μείνει χωρίς αξιόμαχο αντίπαλο και μάλιστα τα κατάφερε χωρίς μεγάλο ντόρο. Έκανε ότι μπορούσε για να κρατήσει τον Κασιδιάρη εκτός εκλογών, φλερτάροντας με επικίνδυνες και ξεκάθαρα αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, αφήνοντας λίγο ζωτικό χώρο για ανώδυνη δεξιά αντιπολίτευση στον πλήρως ελεγχόμενο τηλεπωλητή κηραλοιφών που θα αξιοποιήσει τα χειρόγραφα του Ιησού και θα πάρει ένα 4-5%. Στις δεύτερες εκλογές, το ποσοστό του Βελόπουλου μπορεί να μειωθεί αλλά να αποδειχτεί υπερπολύτιμο για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στο χώρο του κέντρου γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Κουβέντες, άρθρα, απόψεις και μια πολιτική επικαιρότητα να περιστρέφεται διαρκώς γύρω από το κέντρο, τον περιβόητο ρυθμιστή των εκλογών. Προσωπικά, μου προξενεί τρομερή εντύπωση ότι πολλοί αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα αμιγώς κεντρώο κόμμα αν και η απάντηση είναι πανεύκολη: Δεν υπάρχει κεντρώο κόμμα φίλε αναγνώστη γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν κεντρώοι ψηφοφόροι. Υπάρχουν μόνο ακροκεντρώοι. Είχε δηλαδή έστω και την παραμικρή προσφορά στην πολιτική ζωή του τόπου, το τελευταίο σύγχρονο κεντρώο κόμμα που εμφανίστηκε μετά τα μνημόνια; Λείπει σε κανέναν το Ποτάμι του Θεοδωράκη και τα άχρωμα-άοσμα-ανύπαρκτα στελέχη του; Θυμάται κανείς κάτι από την πολιτική παρουσία του πέρα από την εκπληκτική μίμηση του Μητσικώστα;

Αν υποθέσουμε ότι εν έτη 2023 ακροκεντρώοι θεωρούνται οι ψηφοφόροι του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ (1996-2004), του παντοδύναμου κομματικού σχηματισμού που έκανε την απάτη επιστήμη και τη μίζα βασικό στοιχείο κάθε υπουργικού συμβουλίου, τότε αυτοί έχουν μετακομίσει εδώ και χρόνια στη ΝΔ και είμαι βέβαιος ότι σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί και σε αυτές τις εκλογές. Λογικότατο: Η φυσική εξέλιξη των ψηφοφόρων που γοητεύθηκαν από περσόνες τύπου Σημίτη, Παπαντωνίου και Λοβέρδου είναι η ΝΔ και όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Στο χειρότερο σενάριο για τη ΝΔ, ίσως χάσει ένα ποσοστό γύρω στο 2-3% των ακροκεντρώων που την ψήφισαν στις εκλογές του 19 που θα μετακομίσει προς το ΠΑΣΟΚ και/ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ έχει μετακομίσει συνειδητά και το περίεργο υβρίδιο που ονομάζεται Έλληνες φιλελεύθεροι. Σε γενικές γραμμές, οι φιλελεύθεροι πολίτες που κατοικούν στον πλανήτη Γη επιδιώκουν ανοιχτή κοινωνία και ανοιχτή οικονομία. Είναι παραδοσιακά υπέρ της προόδου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενσωμάτωσης των μεταναστών, της δίκαιης και γρήγορης απονομής δικαιοσύνης και εναντίον της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Την ίδια ώρα, πιστεύουν ότι χρειάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο κράτος, ζητάνε τη μείωση, αν όχι την εξαφάνιση, κάθε δημοσίας δαπάνης, εκτιμούν ότι το θαυματουργό αόρατο χέρι της αγοράς μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια και αποθεώνουν την ιδιωτική οικονομία.

Οι Έλληνες φιλελεύθεροι όμως είναι μία κατηγορία μόνοι τους. Θα κάνουν τα πάντα για να βάλουν χέρι στο δημόσιο χρήμα, λατρεύουν τις απευθείας αναθέσεις και κηρύττουν με πάθος τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής οικονομίας ενώ παράλληλα φροντίζουν να βιοπορίζονται από το τρισκατάρατο κράτος. Όσο για την ανοιχτή κοινωνία; Εδώ γελάμε. Είναι προφανές ότι οι Έλληνες φιλελεύθεροι είναι ιδεολογικά πιο κοντά στην ακροδεξιά παρά σε οποιαδήποτε υποψία φιλελευθερισμού. Με λίγα λόγια, την ημέρα των εκλογών οι φιλελεύθεροι θα κάνουν γαργάρα τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τις χιλιάδες προσλήψεις μπάτσων που αύξησαν το κράτος, τους πνιγμένους μετανάστες, την ακροδεξιά ρητορική από τα ορφανά του Καρατζαφέρη, το ξύλο στις πλατείες, τα επιδόματα για βενζίνη, θέρμανση & σούπερ μάρκετ, την αύξηση κατά 45 δις ευρώ του χρέους και θα ψηφίσουν και πάλι ΝΔ.

Η εκτίμηση μου είναι ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία, έστω και οριακή, και στο μεγαλύτερο και πιο συμπαγές εκλογικό target group που υπάρχει και αυτό δεν είναι άλλο από τους Έλληνες συνταξιούχους. Οι ηλικιωμένοι έχουν εξοργιστεί από τη μη διατήρηση της 13ης σύνταξης και την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, βλέπουν ότι τα λεφτά από τις συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, οι φαρμακευτικές δαπάνες για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι στα ύψη, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από ποτέ αλλά ο κόσμος μέσα από τα δικά τους μάτια είναι διαφορετικός. Μιλάμε για μία ομάδα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων όπου κυριαρχεί ο φόβος και απουσιάζει η ενημέρωση από το ίντερνετ, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν τις εξελίξεις από τις μαριονέτες των ολιγαρχών. Κάπου εδώ, τελειώνουν τα ευχάριστα για τη ΝΔ και αρχίζουν τα δυσάρεστα..

ΥΓ: Η συνέχεια με τα υπόλοιπα κόμματα στο επόμενο και τελευταίο κείμενο σχετικά με τις ελληνικές εκλογές.

No comments:

Post a Comment