as

as

Sunday, January 17, 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Φωτογραφίες σαν την παραπάνω είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα, ακόμα και την εποχή της οικονομικής κρίσης. Μπορεί ο λουλουδοπόλεμος να φανερώνει ξεκάθαρα μία τάση για υπερβολή και βλαχοκιτσαριό, αλλά το θέμα που με τρομάζει δεν είναι τόσο το πως ξοδεύει κάποιος τα λεφτά του, όσο η αδράνεια και η αδιαφορία για τις σημαντικές αποφάσεις που διαμορφώνουν τις ζωές μας.

Ας γίνουμε λίγο συγκεκριμένοι: Το ζήτημα δεν είναι η εμπορική επιτυχία του σχήματος Βανδή - Παντελίδη - Μαρτάκη, ούτε τα χιλιάδες ευρώ που μετατράπηκαν σε λέλουδα και ντιριντάχτα. Αυτά είναι τα μουσικά γούστα της μεγαλύτερης μερίδας του ελληνικού λαού, (δεν μπορείς να περιμένεις και κάτι καλύτερο από ένα κοινό που έχει σαν πολιτικούς ηγέτες άτομα σαν τον Τσίπρα και τον "αυτοδημιούργητο" Κούλη), αυτό είναι η διασκέδαση στην ελληνική επικράτεια, αυτή είναι η κατάθεση πολιτισμού που κάνει τους ελληνόψυχους να ξεχωρίζουν και να είναι οι καλύτεροι στον πλανήτη, αυτά είναι τα ήθη και τα έθιμα της χώρας.

Ας γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι: Το μετρό της Θεσσαλονίκης έχει αργήσει μερικά χρόνια. Κανένας δεν μπορεί να υποστηρίξει με σιγουριά ότι θα είναι έτοιμο, έστω στα επόμενα 4-5 χρόνια. Ολόκληρες περιοχές της πόλης είναι αποκλεισμένες με λαμαρίνες, χιλιάδες μαγαζιά έχουν κλείσει, τα σπίτια ξενοικιάζονται, πολλοί προβλέπουν ότι το έργο δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Ποια ήταν η μαζική αντίδραση του λαού της Θεσσαλονίκης για αυτή την κατάσταση; Έχει δείξει τη δυσαρέσκεια και την οργή του με κάποιο τρόπο και αν ναι, πως, που και πότε;

Αντέδρασε τόσο εντυπωσιακά, ανέδειξε το πρόβλημα, υπερασπίστηκε την άμεση ολοκλήρωση του έργου; Όχι. Μιλάμε για την πόλη που έβγαζε με 45-50% άτομα σαν τον Ψωμιάδη και τον Παπαγεωργόπουλο, μιλάμε για την πόλη που ευδοκιμεί ακόμα το εμετικό χριστιανοταλιμπανικό είδος Άνθιμος, μιλάμε για το χουντογλέντι, τη ζαρντινιέρα, τα πράσινα σταράκια, τις δεκάδες "εγκληματικές οργανώσεις" που ανακάλυψε η διάσημη αστυνομική διεύθυνση της πόλης και τα 1859 άτομα που συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή 62 συλλήψεις κάθε μέρα σε μία πόλη με 1 εκ κατοίκους! 


 

  

 

No comments:

Post a Comment