as

as

Tuesday, January 30, 2018

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ


Εδώ και πολλά χρόνια, οι κουβέντες με γνωστούς, φίλους, άσχετους και αγαπημένα πρόσωπα είναι το έναυσμα για προσωπική έμπνευση, συγγραφή κειμένων και βιβλίων ή για απόπειρα εξερεύνησης των φαινομένων που συναντάμε. Η πρόσφατη ιντερνετική κουβέντα με ένα φίλο άνοιξε ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα: Αξιοπρέπεια.

Τί να πεις εδώ και τι να αφήσεις; Πώς γίνεται να ξεχωρίσεις την αξιοπρέπεια από τον εγωισμό; Ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει ενσωματώσει την έννοια της αξιοπρέπειας εν έτη 2018 στην καθημερινότητά του και πορεύεται στη ζωή του σύμφωνα με αυτή; Σύμφωνα με τον ορισμό μιλάμε για την αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και όταν ο ίδιος νιώθει ότι έχει κάποια αξία. Τι είδους αξία; Άγνωστο... 

Η αξιοπρέπεια δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος και δεν έχει σχέση με τα likes και τα αποθεωτικά σχόλια στα social media. Κάθε ατομικότητα, κάθε οικογένεια, κάθε χώρα μπορεί να την ορίζει διαφορετικά για να την προσαρμόσει στα μέτρα της και τον κώδικα ζωής της. Για μένα η αξιοπρέπεια είναι μία μοναχική και περήφανη στάση ζωής που σχετίζεται με την πιο βαθιά αίσθηση της ανθρώπινης ελευθερίας. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις θετικές και, κυρίως, τις αρνητικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας. Η στάση μας, ο αυτοσεβασμός μας που περιλαμβάνει και το σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους και τα γεγονότα. Δεν είναι η τυπικότητα, η ψεύτικη και υποκριτική ευγένεια, οι συντηρητικές φοβίες που σε κρατάνε σε απόσταση από τα γεγονότα για να μην εκτεθείς. Νομίζω ότι η αξιοπρέπεια ενός ατόμου κυκλοφορεί μαζί του καθώς περπατάει ακόμα και αν οι υπόλοιποι δεν μπορούν να την αντιληφθούν.

Ναι, η αξιοπρέπεια έχει και αυτό το κουσούρι φίλε αναγνώστη. Δεν γίνεται αντιληπτή και δεν μπορείς να την αγοράσεις, ούτε να την πουλήσεις, ούτε να την εξαργυρώσεις. Παρόλα αυτά, είναι παντού ή θα μπορούσε να είναι παντού γιατί υπάρχει τρομερή έλλειψη αξιοπρέπειας στα τωρινά χρόνια. Αλήθεια, τι γίνεται σε ένα αξιοπρεπή κόσμο; Ο πολιτικός κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί, αλλά αν δει ότι δεν μπορεί προτιμάει την (αξιοπρεπέστατη) λύση της παραίτησης. Ο γονιός μιλάει στο παιδί του και του λέει την αλήθεια μέχρι να την καταλάβει, παρά να δοκιμάσει ένα βολικό ψέμα για να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Ο φίλος δεν σε παινεύει τη στιγμή που τα σκάτωσες γιατί δεν ενδιαφέρεται να τα έχει καλά μαζί σου, αλλά να κάνει αυτό που χρειάζεσαι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο ερωτικός σύντροφος δεν ξεφτιλίζεται για κάτι που δεν είναι και προτιμάει να είναι συμβατός με αυτό που είναι.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν γίνεται να χωρέσουμε με το ζόρι  στα καλούπια που έχουν φτιάξει άλλοι για εμάς. Η αξιοπρέπεια δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί αφορά την ελευθερία. Είναι δύσκολο να κάνεις κάτι χωρίς να περιμένεις ανταπόκριση, χωρίς να το φωνάζεις δεξιά και αριστερά, χωρίς να ψάχνεις την επίδειξη και χωρίς να φλερτάρεις με την ποζεριά. Γιατί η αξιοπρέπεια δεν είναι για τους άλλους. Είναι μόνο για εμάς, μόνο για σένα. Για να λυτρώνεις κάθε μέρα την ψυχή σου και να μπορείς να στέκεσαι όρθιος. Για να ξέρεις ότι πάλεψες περήφανα και με πάθος για το καλύτερο μέχρι το σημείο που ένιωσες ότι θα χάσεις τον εαυτό σου, για να διατηρήσεις τη φλόγα που καίει μέσα σου, αυτή που άναψε μετά από δύσκολες αποφάσεις στο πέρασμα του χρόνου και δεν μπορεί κανένας να στην πάρει. 

Θα ήταν ωραίος ένας κόσμος με μεγαλύτερες ποσότητες αξιοπρέπειας. Ειλικρινά, δεν ξέρω πως θα είναι ένας τέτοιος κόσμος, επομένως μπορώ μόνο να τον φανταστώ. Εμείς ζούμε σε ένα κόσμο εγωισμού, όπου δισεκατομμύρια παντοδύναμα εγώ εθίζονται στη ματαιοδοξία και αρνούνται να αποδεχτούν ότι δεν τα ξέρουν όλα. Δεν ζυμώνονται, δεν μπλέκουν, δεν ρισκάρουν. Ζούμε σε ένα εγωκεντρικό κόσμο που θέλει να μετράει τα πάντα με νουμεράκια. Η αξιοπρέπεια είναι κάτι άλλο: Δεν επιδιώκει να παρουσιαστεί στους άλλους, παραμένει κρυμμένη στην ενδοχώρα του ατομικού ψυχισμού και συνεχίζει να παρακινεί τις πράξεις μας, να αντανακλάται στη συμπεριφορά μας και, τελικά, να επιστρέφει για να ομορφύνει τον εσωτερικό μας κόσμο. Αυτόν που κανένας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν θα μπορέσει να δει...

ΥΓ: Thanks mate 

 

No comments:

Post a Comment