as

as

Sunday, April 15, 2018

ΤΟ FACEBOOK, ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica (εταιρεία πολιτικών συμβούλων που υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και φαίνεται να χρησιμοποίησε τα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook) ξεκίνησε μία μεγάλη παγκόσμια κουβέντα για τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει το facebook και τον τρόπο που τα αξιοποιεί για να βγάλει λεφτά.

Τη δεύτερη μέρα της απολογίας του στο Κογκρέσο, σε ερώτηση του γερουσιαστή Μπεν Λούχαν, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ήταν πολύ αποκαλυπτικός.“Γενικά, συλλέγουμε δεδομένα για άτομα που δεν έχουν εγγραφεί στο Facebook για λόγους ασφαλείας”, δήλωσε χωρίς φόβο και πάθος. Επομένως, η ερώτηση που βασανίζει κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο είναι η εξής: Αν η πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιούν κάποια δισεκατομμύρια άνθρωποι (ανάμεσά τους και εγώ) έχει δεδομένα για τα άτομα που δεν είναι χρήστες της, τότε πόσα δεδομένα έχει για αυτούς που είναι χρήστες της; Η απάντηση είναι πανεύκολη. Ξέρει ΟΛΑ όσα μοιράζεται ο κάθε χρήστης και άλλα τόσα. Και βέβαια τα χρησιμοποιεί με εξαιρετική επιτυχία για να πλουτίσει.

Στις αρχές του 2000, τη χρονική περίοδο που σπούδαζα τα κόλπα του μάρκετινγκ, οι εφημερίδες και οι μελέτες που μας παρουσίαζαν οι καθηγητές μας ήταν ειλικρινέστατες: Οι μεγάλες εταιρίες ξέρουν πόσα παγάκια βάζουμε στο αναψυκτικό που πίνουμε και πόσοι άνθρωποι προτιμούν να πλένουν τα δόντια τους αφού πρώτα βρέξουν με νερό την οδοντόβουρτσά τους. Αυτή είναι η δουλειά τους, για αυτό πληρώνονται και αυτό ξέρουν να κάνουν. Να μαζεύουν δεδομένα και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούν για να παρουσιάσουν στο αγοραστικό κοινό προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι συμβατά με αυτά τα δεδομένα, άρα και “αναγκαία” για κάθε άτομο που πρέπει πάση θυσία να βρει λεφτά για να τα αγοράσει. Η συνεχιζόμενη, άσκοπη και μανιώδης κατανάλωση, η υπέρτατη αξία του καπιταλισμού.

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα social media και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον με ακρίβεια. Η καταιγίδα του ίντερνετ σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και ένας νέος κόσμος δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Από εκεί που τέτοιου είδους πλατφόρμες ήταν απλά ένα νέο είδος ηλεκτρονικού φλερτ, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι συγκλονιστικές πληροφορίες για τον Κώστα από το Παγκράτι που απολαμβάνει τον καφέ του στο τάδε υπέροχο μέρος και την Ελένη από την Καλαμαριά που πίνει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες με την παρέα της στο κέντρο. Μετά ήρθαν τα έξυπνα τηλέφωνα, οι selfie, οι φωτογραφίες με τους φίλους μας, το φαγητό μας, τις ταινίες που βλέπουμε, οι πληροφορίες για το πότε βγαίνουμε, πότε έχουμε γενέθλια, πότε ταξιδεύουμε και μία εντελώς ακατανόητη, για μένα τουλάχιστον, τάση να προβάλλουμε οτιδήποτε κάνουμε.

Πρώτα αποφασίσαμε να εκθέσουμε ολόκληρη τη ζωή μας στο facebook και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις “μάθαμε” ότι κάποιοι χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία χωρίς να ρωτηθούν οι χρήστες. Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι αυτό είναι παράνομο και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Ας πούμε όμως και την αλήθεια στον εαυτό μας. Οτιδήποτε ανεβάσαμε στο προφίλ μας ήταν για να το δουν οι άλλοι. Η ανθρώπινη ματαιοδοξία στα καλύτερά της. Οι φωτογραφίες σε πόζες μοντέλων, οι παραλίες και τα ταξίδια ήταν το προσωπικό διαβατήριο του κάθε φουκαρά για τον κόσμο της προβολής και της ευκαιριακής δημοσιότητας. Και τώρα που μάθαμε το αυτονόητο, ότι αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για όσους σκέπτονται λίγο πιο μακροπρόθεσμα, πέσαμε από τα σύννεφα.

Είναι ήδη γνωστό ότι η αστυνομία έχει εξιχνιάσει αρκετά εγκλήματα από πληροφορίες που δίνουν οι χρήστες του facebook. Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα εξιχνιάσει ακόμη περισσότερα. Δεν φταίνε οι μπάτσοι αν ο κόσμος μαρτυράει χωρίς ξύλο. Εκτός και αν εσύ, φίλε αναγνώστη, νομίζεις ότι μπορείς να ελέγχεις και να εγκρίνεις τα άτομα, τις εταιρίες, τις οργανώσεις και τους θεσμούς που βλέπουν τα like σου, τα share σου και όλα όσα αποφάσισες να τους παρουσιάσεις στο πιάτο. Το δημιούργημα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ μας έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε μόνο τα δεδομένα που θέλουμε. Εμείς είχαμε τη φαεινή ιδέα να τους πούμε τα πάντα. Και τώρα που μας κλέψανε τα άλογα εμείς ψάχνουμε να βρούμε τρόπους για να κλειδώσουμε το στάβλο...
















No comments:

Post a Comment