as

as

Saturday, May 26, 2018

ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


Κάποια θέματα έχουν τον τρόπο να είναι πάντα στην επικαιρότητα. Κεντρίζουν το ενδιαφέρον, είναι περίπλοκα, γουστάρεις να μιλάς για αυτά, ακόμη και αν δεν έχεις ξεκάθαρη άποψη. Η βία είναι ένα τέτοιο θέμα. Είναι η μαμή της ιστορίας σύμφωνα με τον Μαρξ ο οποίος περιέγραψε με ακρίβεια τον τρόπο που λειτουργεί η ιστορία πέρα από ηθικολογίες και καθωσπρεπισμούς.

Η κουβέντα περί βίας ήρθε στην επιφάνεια μετά την επίθεση στον Μπουτάρη στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που, από ότι δείχνουν τα γεγονότα, ποτέ δεν κατάφερε να ξεριζώσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά της και το κάθε μηδενικό μπορεί να μετατραπεί σε ήρωα μόνο και μόνο αν δηλώσει ελληνοχριστιανός, ή ένα παρόμοιο υβρίδιο. Τι μας έμαθε η επίθεση στον Μπουτάρη; Πολλά και ενδιαφέροντα.

1) Η αστυνομία της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να έχει στις τάξεις της άτομα με φασιστικές αντιλήψεις. Δεν πέφτουμε απο τα σύννεφα φυσικά γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει σε όλες τις αστυνομίες του πλανήτη. Στη Θεσσαλονίκη όμως θαυμάσαμε τη μαγική ζαρντινιέρα, τα πράσινα σταράκια και το μοναδικό φαινόμενο του Αθηναγόρα Παζαρλή που εξιχνίαζε 2-3 εγκληματικές οργανώσεις τη μέρα. Στη Θεσσαλονίκη οι μπάτσοι έκαναν πρόσφατα προκλητικές πλάτες στους ξεχασμένους της ζωής που βγηκαν από τις τρύπες τους με αφορμή το Μακεδονικό. Στη Θεσσαλονίκη ένας εν ενεργεία μπάτσος είναι ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το έναυσμα για την επίθεση στον Μπουτάρη. Η υπόθεση βρωμάει άσχημα παρακράτος και δεν έχει πάρει την έκταση που πρέπει. Άρα κάτι συμβαίνει...

2) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κράτος διαθέτει το μονοπώλιο της βίας. Όταν ζορίζουν οι καταστάσεις στους δρόμους, στα εργοστάσια και στα γήπεδα το κράτος δεν έρχεται να κάνει διάλογο με τα άτομα που δεν πειθαρχούν στις εντολές του. Στέλνει τα χακί ΜΑΤ που είναι ένα ειδικό στρατιωτικό σώμα της αστυνομίας με ειδικές στολές, ειδικά επιδόματα και ειδική εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν βία και να επιβάλλουν τη θέληση του κράτους. Η βία του κράτους διασφαλίζει την κυριαρχία του κράτους, όχι η όποια ανωτερότητά του σε ηθικό και ρεαλιστικό επίπεδο. Το περίεργο είναι πως μία μερίδα της νέας γενιάς, η πιο μπερδεμένη/ψεκασμένη, πιστεύει ότι μπορεί μία βία που εκπορεύεται από το κράτος και τους μπάτσους να είναι ελκυστική και επαναστατική!  

3) Παρά τα όσα λέγονται η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, καλώς ή κακώς, ΔΕΝ καταδικάζει τη βία απο όπου και αν προέρχεται. Πολλά άτομα του δεξιού χώρου, ανάμεσά τους και πολιτευτές της ΝΔ, έκαναν δημόσια δηλώσεις και αναρτήσεις με τις οποίες έδειξαν ότι χαίρονται για το ξύλο που έφαγε ο Μπουτάρης. Μπορεί μετά να προσπάθησαν να τις μαζέψουν, αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν να δείξουν το περίσσευμα της βλακείας τους. Αν το ξύλο το έτρωγε κάποιος άλλος, πχ ο Βορίδης, δεν θα χαιρόταν τα ίδια άτομα, αλλά κάποιοι άλλοι. Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του σε αυτή τη ζωή. Το ζητούμενο είναι να βρεις τα αίτια της βίας και όχι τα αποτελέσματά της. Ποιός προκαλεί και ποιός παράγει την εξοργιστική πρωτογενή και ξεκάθαρη βία; Ποιός είναι υπεύθυνος για τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες, την ανεργία και τη φτώχεια; Όπως λέει και το σύνθημα "ο εχθρός είναι στις τράπεζες και στα υπουργεία".  

Ο Μπουτάρης μπορεί να είναι ωραίος τύπος για να πας για καφέ μαζί του, αλλά είναι πολύ μακριά από τα γούστα μου σαν πολιτικός. Πολύ φιλελεύθερος, πολύ μνημονιακός, πολύ επικοινωνιακός. Σαφώς και αποτελεί κάτι διαφορετικό και κάτι πολύ πιο προοδευτικό για την αραχνιασμένη Θεσσαλονίκη που βρωμάει συντήρηση και χριστιανίλα. Σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τη σκοταδιστική Θεσσαλονίκη του Άνθιμου, του Ψωμιάδη και του Παπαγεωργόπουλου, αλλά σαν κάτοικος της Θεσσαλονίκης θεωρώ πως περισσότερο προοδευτική είναι η εικόνα του παρά η ουσία. Το άσχημο για αυτόν είναι πως επιμένει να προσπαθεί να ζήσει στο σήμερα και όχι 100 και 200  χρόνια πριν. Προσπαθεί να φέρει τουρισμό στην πόλη και ξεκινάει με τους Εβραίους και τους Τούρκους που έχουν στενές σχέσεις με τη Θεσσαλονίκη εδώ και αιώνες. Επίσης, πηγαίνει κόντρα στον άνεμο της εποχής και δεν θέλει να εμπορευτεί πατριωτισμό, μακεδονομαχιλίκια και τις εθνικές ονειρώξεις που ξερνάει ο κάθε άσχετος στις μέρες μας.

Σε μία παράλογη εποχή, δεν μπορείς να ψάχνεις για λογική. Και όταν δεν υπάρχει λογική, τότε η βλακεία γιγαντώνεται, γίνεται παντοδύναμη, κυρίαρχη και ανίκητη. Αυτή είναι η εποχή μας. Λίγες μέρες πριν, διάβασα σε σχόλιο κάτω από το βίντεο του ξυλοδαρμού του Μπουτάρη ότι εξοργίστικε ο κόσμος γιατί ο Μπουτάρης είπε πως η Θεσσαλονίκη έχει Οθωμανικό παρελθόν! Ο δήμαρχος μιας πόλης που για 480 χρόνια ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας είπε το αυτονόητο, αυτό που ξέρει κάθε άτομο που έχει διαβάσει 2,5 βιβλία στη ζωή του, αλλα μερικοί εξοργίστηκαν. Η κατάσταση θα ήταν για γέλια, αλλά είναι για κλάματα...

No comments:

Post a Comment