as

as

Sunday, June 2, 2019

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2060


Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την πολιτική στην Ελλάδα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα, καλώς ή κακώς, δεν προκύπτει από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή. Δεν προκύπτει ούτε από τις κάλπες που θα στηθούν στις 7/7/2019. Γιατί;


Γιατί η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ συμφώνησε, υπέγραψε και εφάρμοσε 100% το μνημόνιο, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ/ΠΑΣΟΚ. Αυτό το μνημόνιο, το τελευταίο και πιο πρόσφατο, αναφέρει ότι “Η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκεί και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο. Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδεικνύει ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060”.

Δηλαδή, όποιος μνημονιολάτρης και να εκλεγεί πρέπει να παρουσιάσει πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και πλεόνασμα περίπου 2,2% μέχρι το 2060. Το καταλάβαμε; 2060. Μιλάμε για (τουλάχιστον) άλλα 41 χρόνια ασφυκτικού ελέγχου και εξωφρενικών ματωμένων πλεονασμάτων που θα μετατρέψουν την ελληνική επικράτεια σε ένα γηρασμένο και αραιοκατοικημένο τουριστικό θέρετρο με μπόλικη αρχαία ιστορία για Ευρωπαίους συνταξιούχους. Άλλος προτιμάει πλεονάσματα από εμπνευσμένη σειρά νέων φόρων, άλλος από μείωση δημοσίων δαπανών σε ένα ήδη ξεχαρβαλωμένο και ζορισμένο δημόσιο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πάμε καλά. Αυτό το ξέρουμε και το βιώνουμε καθημερινά. Γνωρίζουμε ότι οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό και όσοι μένουν εδώ απλά προσπαθούν να επιβιώσουν. Στα πλαίσια σχετικής μελέτης, ο καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έβγαλε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Η Ελλάδα «συρρικνώνεται» πληθυσμιακά με γρήγορους ρυθμούς. Τα νέα ζευγάρια αποφεύγουν το δεύτερο ή ακόμη και το πρώτο παιδί. Το αρνητικό ισοζύγιο των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους στη χώρα, το οποίο ξεκίνησε το 2011, συνεχίστηκε και πέρυσι, οπότε οι θάνατοι «υπερτέρησαν» σε σχέση με τις γεννήσεις κατά 35.948 άτομα. Μιλάμε σίγουρα για αριθμό - ρεκόρ για τα τελευταία 80 χρόνια. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αν συνεχιστεί το φαινόμενο τότε η Ελλάδα θα χάσει σχεδόν 350.000 πληθυσμού σε δέκα (10) χρόνια! Σύμφωνα με τον καθηγητή, η τάση αυτή δεν πρόκειται πιθανότατα να αναστραφεί μέχρι το 2050. Επίσης, βλέπουμε την υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού της χώρας (ντόπιων και μεταναστών) σε ένα τρομερά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειάς της (> 60% του πληθυσμού είναι πλέον συγκεντρωμένο στο 6% της συνολικής επιφάνειας).

Κανένας δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για πάντα. Η αλήθεια δεν αλλάζει επειδή δεν θέλεις να την προσέξεις. Αν θελήσεις να την προσέξεις, η αλήθεια είναι μπροστά σου: Οι δημοσιογράφοι των μεγάλων ΜΜΕ, που παραδοσιακά διαπλέκονται με την εξουσία, στην ουσία εκτελούν το ρόλο του ντελιβερά ειδήσεων. Μεταφέρουν τα νέα με ένα συγκεκριμένο τρόπο και αν αποδειχθούν πιστά και φρόνιμα σκυλάκια προετοιμάζονται για βουλευτές και Ευρωβουλευτές με το αγαπημένο τους κόμμα. Οι δανειστές της χώρας, οι εκπρόσωποι της περίφημης τρόικας που επί ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε θεσμούς, ομολογούν ο ένας μετά τον άλλο ότι το μνημόνιο έγινε για να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας (ενέργεια, αποθέματα χρυσού, μνημεία, οικόπεδα, πιθανά έσοδα από πλουτοπαραγωγικές πηγές) είναι όλα δεσμευμένα στο Υπερταμείο. Μπορεί η κρίση να έφυγε, η φτώχεια όμως ήρθε για να μείνει.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που γερνάει και μάλιστα γερνάει γρήγορα, τόσο πληθυσμιακά όσο και πνευματικά. Πνευματικά δεν πιστεύω ότι απλά γερνάει, θεωρώ ότι σαπίζει κυριολεκτικά. Όταν δεν κυριαρχεί ο φθόνος, η αδράνεια, η απαξίωση και η ανάθεση, εμφανίζεται στην επιφάνεια ένας κόσμος που ψάχνει μανιωδώς ένα ένδοξο παρελθόν για να ξεχάσει ότι ζει σε ένα απαίσιο παρόν. Μέχρι και μαγικά μαντζούνια έχουν επιστρατευθεί, αύριο ίσως εμφανιστεί και κάποιος που θα έχει το σερβίτσιο από το Μυστικό Δείπνο ή το αυτόγραφο του Άγιου Πέτρου. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που συνεχίζει να βλέπει τα τρένα να περνούν. Δεν θέλει να κάνει ούτε τα αυτονόητα. Δεν θέλει να προχωρήσει σε άμεσο διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή, να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας ή να νομιμοποιήσει τα ελαφριά ναρκωτικά.

Αυτά έχουν γίνει σε εκατοντάδες πολιτισμένες χώρες, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κεντρική και Λατινική Αμερική. Είναι θέματα που απασχολούν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που φροντίζει να μαθαίνει για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Εδώ φαντάζουν εξωγήινα...


No comments:

Post a Comment