as

as

Friday, July 26, 2019

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - SALUD PARA TODOS


Σε αυτή τη ζωή, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Γεγονός. Προτεραιότητες όμως δεν έχουν μόνο τα άτομα, τα ζευγάρια, οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις. Έχουν και οι χώρες. Για παράδειγμα, είναι γνωστή η αγάπη που τρέφει το ισχυρότερο κράτος του πλανήτη στις στρατιωτικές δαπάνες.

Κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ νιώθει περήφανος για τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, τα ελικόπτερα και το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτει και μπορεί να χρησιμοποιήσει σε όσες χώρες τολμήσουν να αμφισβητήσουν την παντοκρατορία τους.

Για αυτό ο νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο Μαρκ Έσπερ που στηρίχθηκε και από τα δύο κόμματα γιατί έχει μακρά θητεία στον αμερικανικό στρατό ενώ υπήρξε και στέλεχος της εταιρείας κατασκευής όπλων Raytheon Cο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει... Συμπέρασμα; Άλλες οι προτεραιότητες των ΗΠΑ, άλλες της Σουηδίας, άλλες της Ινδίας και άλλες της Κούβας. Πρόσφατα, ο Jose Angel Portal Miranda, επικεφαλής του κουβανικού υπουργείου Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι η Κούβα έχει περισσότερους από 100.000 γιατρούς, τον υψηλότερο αριθμό στην ιστορία της χώρας, με ποσοστό 9 γιατρών ανά 1.000 πολίτες.

Η είδηση μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά πρόκειται για σπουδαίο επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μετά την επανάσταση του 1959 υπήρχαν μόλις 3.000 γιατροί στην Κούβα. Το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Αβάνας, από τότε, έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Η Κούβα προσπαθεί να βελτιώσει συνεχώς τον τομέα της υγείας της και τα καταφέρνει αρκετά καλά. Επί του παρόντος, η χώρα εφαρμόζει νέα αναπτυξιακά προγράμματα στην ιατρική ακρίβειας, τη νανοϊατρική και η ρομποτική ιατρική. Το σύστημα υγείας της Κούβας και οι 485.000 επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε υψηλό επίπεδο.

Το 2016 η Ελλάδα είχε 6,29 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους. Η αναλογία μπορεί να είναι καλή αλλά από μόνη της δεν λέει κάτι. Ένας κάτοικος της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης θα βρει πολύ πιο εύκολα γιατρό σε σχέση με ένα κάτοικο της Ηπείρου. Σύμφωνα με τον Miranda, 35.787 ξένοι φοιτητές από 141 χώρες αποφοίτησαν από πανεπιστήμια της Κούβας, άτομα προερχόμενα κυρίως από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Γνωρίζουμε ότι οι σχολές της Κούβας δεν διαθέτουν τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, άλλα έχουν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση που κάνει τη διαφορά:

Το περιβόητο και θαυματουργό δωρεάν σύστημα Υγείας της Κούβας επιδιώκει να καλλιεργήσει το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συμπόνοιας, εστιάζει στην προσωπική επαφή που με τη σειρά της θα μετατραπεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου σε προσωπική σχέση γιατρού-ασθενή και ο στόχος του είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία. Μιλάμε για κάτι αρκετά διαφορετικό από το μοντέλο εξέταση του γιατρού μέσα σε 8-9 λεπτά χωρίς να σε κοιτάξει στα μάτια, συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων και “να πας στο καλό”.

Οι Κουβανοί αρμόδιοι έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται ότι καμία άλλη μικρή αναπτυσσόμενη χώρα δεν θα μπορούσε να πετύχει ένα τέτοιο κατόρθωμα. Η Κούβα, εκτός των άλλων, είναι συνεπέστατη στην προσφορά εξειδικευμένων γιατρών σε διάφορες χώρες του πλανήτη που βιώνουν φυσικές καταστροφές. Για παράδειγμα, μετά τον κυκλώνα Idai, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 400 ανθρώπους όταν στις 15/3/2019 ισοπέδωσε τη Μοζαμβίκη, το ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, η Κούβα έστειλε ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη Μοζαμβίκη με τον ανάλογο εξοπλισμό. Στις 63 ημέρες διαμονής στη χώρα αυτή, το κουβανικό σώμα εξέτασε και βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους.

Όταν οι οι γιατροί επέστρεψαν στην Κούβα τον Ιούνιο, ο Jose Angel Portal Miranda δήλωσε: “Έγραψαν μια νέα σελίδα αλληλεγγύης για την κουβανική δημόσια υγεία και αποτελούν μέρος αυτής της ιστορίας που δείχνει στον κόσμο αυτό που είμαστε σε θέση να κάνουμε”. Το τι είναι σε θέση να κάνουνε το έχει περιγράψει καλύτερα κάποιος που δεν είναι Κουβανός: Ο Καναδός καθηγητής Τζον Κιρκ είχε δηλώσει το 2014 στον Guardian: “Ο κουβανέζικος ιατρικός διεθνισμός έχει σώσει εκατομμύρια ζωές”.


Με πληροφορίες από το

No comments:

Post a Comment