as

as

Saturday, March 21, 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΑΥΤΟΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ


Αντίθετα από ότι πιστεύουμε, οι πανδημίες (οι επιδημίες λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνονται ταχύτατα σε μια μεγάλη περιοχή και απειλούν το σύνολο του πληθυσμού) συντροφεύουν τον άνθρωπο στο ταξίδι του στον πλανήτη Γη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, πανώλης και φυματίωσης, που μείωσαν δραματικά το επίπεδο του πληθυσμού. Οι πιο πρόσφατες, πριν από αυτή του κοροναϊού, ήταν το HIV/AIDS, ο SARS και ο Έμπολα.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό, με λίγες περιπτώσεις στις οποίες τα ζώα μολύνουν ανθρώπους και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις τα θύματα από τον κοροναϊό παγκοσμίως είναι 11.561 (21/3/2020 και ώρα 13:22).

Αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και αν δεκαπλασιαστούν, θα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα διακόσια (200) εκατομμύρια νεκρούς που άφησε πίσω της η μαύρη πανώλη, γνωστή και σαν μαύρη πανούκλα ή μαύρος θάνατος. Το εξαιρετικό παραπάνω γράφημα απεικονίζει τις πανδημίες των τελευταίων 2 χιλιάδων ετών. Αξίζει να σταθούμε στα εξής:

1) Η Πανώλη του Ιουστινιανού (541-542). Μία πανδημία που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και κυρίως την Κωνσταντινούπολη, αλλά και της παραθαλάσσιες πόλεις σε όλη την λεκάνη της Μεσόγειου. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες πληγές στην, τότε, ανθρώπινη ιστορία. Θεωρείται ότι προκάλεσε το θάνατο περίπου 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στα καλά της σκότωνε περίπου 5 χιλιάδες άτομα τη μέρα. Καθόλου άσχημα.

2) Η μαύρη πανώλη/πανούκλα που έσπειρε τον τρόμο σε τέτοιο βαθμό που σε πολλές περιοχές οι νεκροί ήταν περισσότεροι από τους ζωντανούς που δεν μπορούσαν να τους θάψουν! Οι πρώτες επίσημες καταγραφές της πανδημίας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1347 και συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες. Η βασική εστία μόλυνσης αυτής της θανατηφόρας νόσου ήταν οι αρουραίοι που εκείνα τα χρόνια είχαν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα. Γιατί; Η πανίσχυρη ρωμαιοκαθολική εκκλησία και ο Πάπας ήταν παντοδύναμοι τα χρόνια του μεσαίωνα.

Όταν ο Πάπας αποκάλεσε τις γάτες “Όργανα του Σατανά” ακολούθησε ένα κύμα μαζικής εξόντωσης κάθε γάτας με αποτέλεσμα οι αρουραίοι να κάνουν πάρτι. Το βακτήριο της πανούκλας έπληττε τα ζωτικά όργανα του οργανισμού και οδηγούσε σε βέβαιο θάνατο. Οι συνθήκες διαβίωσης της εποχής, ο σκοταδισμός του χριστιανισμού που αντιμετώπιζε την επιδημία με λιτανίες και η έλλειψη υγιεινής ευνόησαν την ταχύτατη μετάδοση. Η ασθένεια εμφανίστηκε σε τρεις μορφές: τη βουβωνική, την πνευμονική και τη σηψαιμική. Εκτιμάται ότι από την πανούκλα χάθηκε το 1/3 του, τότε, πληθυσμού της Ευρώπης και περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι...

3) Η ισπανική γρίπη που πιθανότατα προήλθε από τη Μέση Ανατολή. Ξεκίνησε από τα πτηνά το 1918 και στη συνέχεια πήγε στον άνθρωπο. Μία μικρή μετάλλαξη του αρχικού ιού ήταν ικανή να προκαλέσει περίπου 50 εκατομμύρια νεκρούς.

4) Ο πασίγνωστος ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus, HIV). Η νόσος παρεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και παρεμποδίζει τη λειτουργία του, κάνοντας τα άτομα με AIDS περισσότερο ευάλωτα και πιθανά να αποκτήσουν λοιμώξεις και όγκους που συνήθως δεν προσβάλουν τα άτομα με λειτουργικά ανοσοποιητικά συστήματα. Αυτή η ευπάθεια χειροτερεύει με την εξέλιξη της νόσου. Ο HIV μεταδίδεται πρωταρχικά με τη σεξουαλική επαφή, τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες, από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό. Από τον HIV/AIDS έχουν πεθάνει περίπου 35 εκατομμύρια από το 1981 μέχρι σήμερα.

No comments:

Post a Comment