as

as

Saturday, December 26, 2020

ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2021

 

Έχω ευχάριστα νέα φίλε αναγνώστη: Το αγαπημένο μας 2020 είναι σε φάση απόσυρσης. Ένα γλυκύτατο και εξαντλητικό έτος που θα θυμόμαστε για τις έντονες συγκινήσεις που μας πρόσφερε σε μεγάλες ποσότητες.

Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις; Να πεις για το νέο ιό που εμφανίστηκε στην Κίνα; Να σταθείς στους νεκρούς που προκάλεσε και στην ραγδαία και ταχύτατη εξάπλωσή του; Στις καραντίνες; Στα κλειστά μαγαζιά και την απαγόρευση μετακινήσεων; Στα ακραία κατασταλτικά μέτρα των κυβερνήσεων που βρήκαν μία χρυσή ευκαιρία να περάσουν ότι πιο αυταρχικό μπορούσαν; Στη νέα οικονομική κρίση που θα μας ταλαιπωρήσει για τα επόμενα χρόνια; Σε λίγες μέρες θα έρθει το σωτήριο έτος 2021 και δεν είναι λίγοι όσοι ξημεροβραδιάζονται προσμένοντας τον ερχομό του, όχι επειδή έχουν τίποτα τρομερές προσδοκίες, αλλά γιατί θα φύγει το 20. Όπως και να έχει, το μέλλον είναι μπροστά μας. Αλείφω τη γυάλινη σφαίρα με αντισηπτικό, φτιάχνω ένα ειδικό τσάι με γευστικά βότανα από τις Άνδεις και ξεκινάω... 

Ιανουάριος: Μετά τον γενναιόδωρο διήμερο προαυλισμό τους, οι κρατούμενοι είναι έτοιμοι να ξαναγυρίσουν πειθαρχημένα και συνταγμένα στα κελιά των σπιτιών τους για να εκτίσουν την καραντίνα volume 3. Εξαιτίας των άψογων χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Ελλάδα απέτυχε και στο θέμα της υγείας και στο θέμα της οικονομίας. Μία επική νίκη που άφησε την παγκόσμια κοινότητα με ανοιχτό το στόμα. Στο νέο διάγγελμά του ο Κούλης εμφανίζεται ντυμένος σαν τον Osho και προτείνει καθημερινό διαλογισμό και συχνή επικοινωνία με το Σύμπαν που θα μας χαρίσει εσωτερική γαλήνη και ηρεμία. Ένα 30% των μαγαζιών που κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά, ετοιμάζονται για λουκέτο, η ανεργία φτάνει ξανά το 27% και το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας δεν θα εκτιναχθεί μέχρι το 2186.

Φεβρουάριος: Ο Ολυμπιακός διώχνει τον Μάρτινς γιατί δεν μπόρεσε να κατακτήσει το φετινό Champions League και προσλαμβάνει τον Κούγια, ο οποίος μετά τις δικαστικές αίθουσες είναι έτοιμος να διαπρέψει και στους πάγκους των γηπέδων, με βοηθό τον Καρυπίδη. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Αλαφούζου στο ΣΚΑΙ, το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 21 (πριν την Αγιά Σοφιά του τίγρη) και θα περιλαμβάνει και ανοιχτές πισίνες παναθηναϊκών (όπως λέμε ολυμπιακών) διαστάσεων. Ο Ιβάν Σαββίδης απολύει τον Πάμπλο Γκαρσία για πατριωτικούς λόγους γιατί δεν γίνεται η ομάδα να έχει ξένο μισθοφόρο προπονητή 200 χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση. Χρειάζεται έναν Έλλην, χριστιανό ορθόδοξο και τσιπουροπαραγωγό Άγγελο Αναστασιάδη που θα ορκίζει τους ποδοσφαιριστάς στο βαγγέλιο πριν από κάθε κρίσιμο παιχνίδι.

Μάρτιος: Η λαμπερή και larger than life Γιάννα Αγγελοπούλου κλέβει την παράσταση στους εορτασμούς για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης. Είναι πιο προσιτή και απλή από ποτέ και τολμάω να πω ότι ίσως, λέω ίσως, συναγωνίζεται σε κομψότητα την υπέρκομψη Μαρέβα. Φοράει μία μάσκα από αποστειρωμένα ρουμπίνια και με τα φλογερά λόγια της ξυπνάει την επανάστα στην παγωμένη, από το κρύο και την αφραγκιά, καρδιά κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Γίνεται ξανά μόδα το μουστάκι και το μακρύ μαλλί στα αγοράκια ενώ τα μοντέλα του GNTM κυκλοφορούν στο Σύνταγμα και γνωρίζουν την αποθέωση από τα πλήθη των 9 ατόμων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη 200 χρόνια μετά να ξεσηκωθεί ξανά και να πολεμήσει μέχρι θανάτου για γρηγορότερο ίντερνετ, νέα εικονίδια στο facebook και περισσότερα μαγειρικά βιντεάκια του Άκη Πετρετζίκη στο youtube.   

Απρίλιος: Το τρίτο κύμα της πανδημίας αρχίζει να χαλαρώνει και όλα δείχνουν ότι θα προαυλιστούμε για κάποιες μέρες και το ερχόμενο καλοκαίρι. Ένα κύμα αισιοδοξίας σαρώνει την ελληνική επικράτεια γιατί θα έρθει η ανάκαμψη και θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της και θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα ανέβουν απότομα οι μισθοί και οι συντάξεις, μέχρι που μαθαίνεται το δυσάρεστο: Ένας μεθυσμένος πίθηκος στην Αφρική δάγκωσε ένα μαστουρωμένο φίδι και στη συνέχεια κατούρησε το σπίτι ενός μπάτσου στην Ουγκάντα. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας νέος και ιδιόμορφος μπατσοϊός που μόλυνε ταχύτατα ολόκληρο τον πλανήτη. Οι επιστήμονες κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν το νέο ιό, αλλά οι κυβερνήσεις και τα κυρίαρχα ΜΜΕ συμπεριφέρονται σα να θέλουν να επεκταθεί σε κάθε δρόμο και κάθε σπίτι. Περίεργα πράγματα.  

Μάιος: Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν μπορεί να εορταστεί το χριστιανικό Πάσχα μεγαλοπρεπώς και έτσι όπως του αρμόζει. Η κυβέρνηση όμως εφαρμόζει το κατάλληλο σχέδιο για να ικανοποιήσει το πανέξυπνο εκλογικό ακροατήριό της: Προβάλει στη Βουλή εικόνες με σούβλες, τσουρέκια και κόκκινα αυγά για να χορτάσει το μάτι των πολιτών. Αυτή τη φορά, απαντάνε ταχύτατα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει στην Κουμουνδούρου ομιλίες του Τσίπρα στα αγγλικά, το ΚΙΝΑΛ ρίχνει με προβολέα τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ στην Ακρόπολη, το ΚΚΕ παρουσιάζει στον Περισσό ατάκες του Κουτσούμπα που πετσόκοψαν και ο Βαρουφάκης νοικιάζει drones που οργώνουν τον Αττικό ουρανό και παίζουν τις ομιλίες του για τα αρπακτικά ταμεία από το Delaware στα οποία είναι συμμέτοχοι και μέλη της κυβέρνησης.   

Ιούνιος: Τα σημάδια δείχνουν ότι η επιστήμη νίκησε τον ιό από την Κίνα που μας αναστάτωσε και άλλαξε τις ζωές μας. Μαζί με το πρόσφατο εμβόλιο της Nike έχουν βγει 34 πετυχημένα εμβόλια και μέχρι τα μέσα του μήνα πρόλαβε να εμβολιαστεί το 51% του πλανήτη. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις αποφασίζουν ομόφωνα πως τα 34 εμβόλια θα είναι προαιρετικά και δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστείς από όλα. Απλά ξεκαθαρίζουν ότι χωρίς τα 34 εμβόλια δεν θα μπορείς να περπατάς, να δουλεύεις, να κάνεις ταξίδια , να έχεις φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να εισαχθείς σε νοσοκομείο. Ο Μακρόν κάνει τη διαφορά και μετά το νόμο περί καθολικής ασφάλειας, φέρνει και το νόμο περί καθολικής ρουφιανιάς: Κάθε Γάλλος πολίτης οφείλει να καταδώσει 5 συμπατριώτες του για παράνομες πράξεις που έκανε το τελευταίο δίμηνο. Η δημοκρατία θριαμβεύει.   

Ιούλιος: Το ελληνικό καλοκαίρι εισβάλει απότομα στην καθημερινότητα μας, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη και οι προσδοκίες είναι μεγάλες από εργοδότες και εργαζόμενους που θέλουν να ρεφάρουν τη χασούρα από την περσινή εφιαλτική χρονιά. Εμβολιασμένοι, αποστειρωμένοι και μασκοφορεμένοι τουρίστες από κάθε σημείο της οικουμένης ξεχύνονται κατά χιλιάδες στα νησιά αλλά τα δρομολόγια των πλοίων είναι το λιγότερο προβληματικά. Έχουν αραιώσει επικίνδυνα, οι υποδομές τους στο εσωτερικό είναι τραγικές, οι εργαζόμενοι είναι αγενείς και γενικά δυσφημίζουν την χώρα. Η λύση έρχεται από τη φίλη και γείτονα Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν. Το ερευνητικό πλοίο Όρουτς Ρέις αράζει στο λιμάνι του Πειραιά και ξεκινάει να εκτελεί με αγγλική ακρίβεια το δρομολόγιο Πειραιάς-Σύρος-Τήνος-Μύκονος και όλοι μένουν ικανοποιημένοι.   

Αύγουστος: Όπως κάθε Αύγουστο, έτσι και φέτος, δεν γίνεται απολύτως τίποτα.

Σεπτέμβριος: Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Βερολίνο για τις γερμανικές εκλογές. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Μετά από 16 χρόνια πολιτικών ακραίας λιτότητας, ήρθε η ώρα να ξεκουραστεί. Θα μείνει στην ιστορία για τη γενναία στάση της υπέρ του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ το 2003 όταν η κυβέρνηση Σρέντερ και το 80% των Γερμανών τάχθηκε εναντίον του. Στο μεταξύ, ο Κούλης προσφεύγει στο CAS για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία και ο Μαρινάκης προσφεύγει στο δικαστήριο της Χάγης για ένα περίεργο ματς που βοήθησε τον ΠΑΟΚ να πάρει πρωτάθλημα το 1976 σε ένα ανθρώπινο μπέρδεμα δικαστηρίων μεταξύ παραπρωθυπουργού και πραγματικού πρωθυπουργού. Στη φετινή ΔΕΘ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ντύνεται ασφαλίτης και λέει ότι η Ελλάδα μοιάζει με ασθενή που βρίσκεται στο γύψο.

Οκτώβριος: Συλλαμβάνεται o Χρήστος Παππάς που κρυβόταν στη ΓΑΔΑ, πρώην παίκτης reality τηλεπαιχνιδιού γιατί βρέθηκε στην κατοχή του μικροποσότητα νοημοσύνης, η Φώφη Γεννηματά με 8,1 γραμμάρια mdma, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 3 γραμμάρια πεντακάθαρης αρχαιοτουρκικής πρέζας και ο Παύλος Πολάκης με μισό κιλό κρητικό μαύρο. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Έλληνες ανακαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη του πτωχευτικού κώδικα και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά και να ξεφύγουν από το σκοτεινό παρελθόν που τους διατηρεί εγκλωβισμένους. Μπορεί αρκετοί να έχουν χάσει το σπίτι τους και να μην προβλέπεται να ξαναβρούν στέγη στα κοντά, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Η κυβέρνηση εγκρίνει νέο κονδύλιο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που θα πάει στα ΜΜΕ για να παίξουν το νέο σλόγκαν “Μια νέα αρχή”. Οι νέοι άστεγοι εγκρίνουν και στηρίζουν ΝΔ.

Νοέμβριος: Ένα χρόνο μετά το δημόσιο κάλεσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τους Έλληνες του εξωτερικού, βλέπουμε ότι το πλάνο αποδίδει. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες επιστρέφουν στην Ελλάδα διότι δελεάστηκαν από τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο Έλληνες όσοι έρχονται. Μαζί τους είναι και τα 4 μέλη των Metallica, Άγγλοι, Γερμανοί, Σουηδοί, Κινέζοι, Ινδοί και Αμερικάνοι που βλέπουν τις τεράστιες προοπτικές της χώρας που σφύζει από αξιοκρατία και διαφάνεια. Δεν έρχονται μόνο για τα λεφτά: Είναι και οι τσιρίδες του τηλεπωλητή βιβλίων και νανογιλέκων, τα χειρόγραφα του Ιησού, ο διορισμός του 80χρονου νέου στη θέση του διοικητή νοσοκομείου και ο εκπληκτικός μη διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας που συναρπάζουν κάθε ανθρώπινη καρδιά και μετατρέπουν την Ελλάδα σε επίγειο παράδεισο. 

Δεκέμβριος: Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα της χρονιάς που η ανθρωπότητα κέρδισε τον covid. Επιπλέον, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο ασφαλή από ποτέ, ο νέος πλανητάρχης Τζο Μπάιντεν είναι γεμάτος νεανική ορμή και το κράτος παραμένει ταγμένο στην υπηρεσία των πολιτών. Ίσως είναι λίγο υπερβολικό ότι χρειάζεται να στέλνεις e mail όποτε βγαίνεις από το σπίτι, η καθιερωμένη απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από μεγάλες διαδηλώσεις και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις για λόγους εσωτερικής ασφάλειας, αλλά ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Η αταλάντευτη πορεία προς το ψηφιακό μέλλον συνεχίζεται ακάθεκτη παρά τα εμπόδια που συναντάει στο δρόμο της. Η Ελλάδα αποφασίζει να την οδηγήσει στο μέλλον η ίδια οικογένεια που βρίσκεται στα κοινά της χώρας εδώ και 80 χρόνια. Αυτό διάλεξε, αυτό θέλει και αυτό θα εισπράξει. Άντε και του χρόνου..

No comments:

Post a Comment