as

as

Sunday, May 2, 2021

24 ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ



Μετά από έξι μήνες υποχρεωτικού κλεισίματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19, ο πολύπαθος κλάδος της εστίασης ετοιμάζεται να ανοίξει αύριο. Παρά τα όποια βοηθητικά μέτρα στήριξης από τη μεριά της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι αρκετά μαγαζιά δεν θα ανοίξουν καθόλου.

Η συσσώρευση των οικονομικών υποχρεώσεων, το χάσιμο της καλής χριστουγεννιάτικης περιόδου, η επιτακτική πληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών και των ασφαλιστικών εισφορών και η αβεβαιότητα για το μέλλον έχουν φέρει οριστικά λουκέτα για κάποιους. Μαζί με τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, εκτιμώ ότι τουλάχιστον το 1/4 δεν θα αντέξει στο άμεσο μέλλον.

Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί, αλλά όχι μόνο. Ο τομέας της εργασίας αλλάζει ταχύτατα, μεταβάλλεται ραγδαία, οι αυριανές δουλειές αρχίζουν να ξεπροβάλλουν, ο ψηφιακός κόσμος είναι εδώ και η μετάλλαξη που θα παρουσιαζόταν σε 5-10 χρόνια, επιτάχυνε απότομα και θα έρθει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι νέες γενιές δεν γνωρίζουν κάτι άλλο από τη ζωή μέσω ίντερνετ, οι φωνές στην άλλη άκρη του τηλεφώνου όταν μιλάς με τράπεζες και εταιρίες γίνονται όλο και πιο ηχογραφημένες, οι άνθρωποι γίνονται περιττοί σε αρκετούς κλάδους και δεν προβλέπεται να επανέλθουν. Στο σύντομο μέλλον θα κάνουν τη μεγαλειώδη εμφάνισή τους η ρομποτική και τα αυτοκινούμενα οχήματα. Αυτά θα προκαλέσουν εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, που μπορεί να μην αντικατασταθούν ποτέ. Επιπλέον, οι κλιματικοί παράγοντες και ο τρόπος που θα τους αντιμετωπίσουμε είναι το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα, η πράσινη ανάπτυξη που την περιμένουμε εδώ και δεκαετίες, ίσως δεν είναι τόσο αποδοτική στον τομέα της παραγωγικότητας όσο προεξοφλούν οι υποστηρικτές της.

Στα μάτια μoυ είναι ξεκάθαρο ότι ο πλούτος θα συνεχίσει να μαζεύεται από τις ισχυρές οικονομίες του παγκόσμιου top 10, αυτές που παρά τις τρομακτικές απώλειες του τελευταίου έτους άντεξαν στην πίεση. Μιλάω για ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία, Ινδία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά και Νότια Κορέα για το 2020, με βάση το ονομαστικό ΑΕΠ των χωρών σε αμερικανικά δολάρια όπως παρουσιάζεται στο World Economic Outlook του ΔΝΤ. Φυσικά και δεν θα καρπωθούν όλοι οι κάτοικοι τον παραγόμενο πλούτο. Θα ισχυροποιηθούν αποκλειστικά οι ανώτερες τάξεις αυτών των χωρών διότι υπάρχουν χαοτικές και εκρηκτικές οικονομικές αντιθέσεις στο εσωτερικό τους. Τι θα συμβεί στις υπόλοιπες χώρες; Μερικές ανακατατάξεις θα σημειωθούν αναμφίβολα αλλά η συντριπτική πλειοψηφία θα συμβιβαστεί με αυτά που έχει. Για χώρες με ελάχιστη συνεισφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ και μικρό πληθυσμό που όλο και μειώνεται, όπως η Ελλάδα, τα πράγματα πιθανότατα θα μείνουν ίδια και απαράλλακτα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει μαζικά φέτα, λάδι, τουρισμό, παίκτες σε reality τηλεπαιχνίδια και influencers της κακιάς ώρας. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής της στον παγκόσμιο χάρτη, καλώς ή κακώς. Θα συνεχίσει να γερνάει, θα συνεχίσει να ονειρεύεται μανιωδώς ένα καλύτερο παρελθόν και θα συνεχίσουν οι νέοι της να φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα από εκατό μεριές μέχρι το 2060 και έχει την ευρωπαϊκή υποχρέωση να παράγει υπεραισιόδοξα οικονομικά πλεονάσματα. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι στα ουράνια, το ΑΕΠ της πέφτει και οι παραγωγικές ηλικίες μειώνονται. Απαισιόδοξος; Μάλλον ρεαλιστής. Ο κυνικός τρόπος που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πλήρως τα γραπτά μου. Μας λένε ξεδιάντροπα και μέσα στα μούτρα ότι όλοι οι παράλογοι υφιστάμενοι περιορισμοί που υπάρχουν εδώ και μήνες (sms ή χειρόγραφη βεβαίωση, περιορισμός κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες και απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό) θα καταργηθούν εντελώς στα μέσα του Μάη, δηλαδή όταν αρχίσει η χώρα να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες. Αληθινή μαγεία!

Ο κόσμος που δεν ζει μέσα σε γυάλα γνωρίζει ότι μία καφετέρια δεν πουλάει μόνο καφέδες, μία μπυραρία δεν πουλάει μόνο μπύρες, ένα εστιατόριο δεν πουλάει μόνο φαγητό και ένα μπαράκι δεν πουλάει μόνο ποτά. Μαζί με αυτά, πουλάνε και τη μουσική τους. Πουλάνε και τη διακόσμησή τους. Πουλάνε και την ατμόσφαιρά τους. Θα δεχόμουν κάθε επιστημονική εξήγηση που θα τεκμηρίωνε την απαγόρευση της μουσικής στον κλάδο της εστίασης, επειδή οι άνθρωποι μιλάνε πιο δυνατά όταν τα μαγαζιά έχουν μουσική, μόνο αν ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο και στα μαγαζιά που θα υποδέχονται τουρίστες στην καρδιά του καλοκαιριού. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει, επομένως μιλάμε για τζάμπα μαγκιά. Άλλωστε, σε μία κρίση ειλικρίνειας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παραδέχτηκε ότι «η διατήρηση του SMS για λίγες ήμερες ακόμη, όπως και ο περιορισμός στην κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, έχει και συμβολική σημασία αλλά και μια παιδαγωγική ιδιότητα». Το μόνο παιδαγωγικό που βλέπω εγώ είναι ότι απευθύνονται σε πολίτες μηδενικής κριτικής αντίληψης που επιμένουν να στέλνουν sms για να ενημερώσουν το κράτος πότε θα πάνε να ψωνίσουν στο σούπερ μάρκετ ή πότε θα βγάλουν το σκύλο τους βόλτα. Δηλαδή, μία εμετική κουλτούρα που συναντάς μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Ο παραλογισμός έχει εξήγηση. Οι βουλευτές δεν έχουν ιδέα από τα μαγαζιά της εστίασης και όχι μόνο. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να είσαι αγρότης, εργάτης, ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιοκτήτης μαγαζιού, καλλιτέχνης, πακετάς, σερβιτόρα, κομμώτρια, καθαρίστρια ή ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Orientum, στη σημερινή ελληνική Βουλή, το πιο συνηθισμένο επάγγελμα είναι δικηγόρος. Για την ακρίβεια, οι 69 από τους 300 βουλευτές είναι δικηγόροι. Ακολουθούν 33 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ 29 από τους 300 βουλευτές σχετίζονται με τον κόσμο της δημοσιογραφίας. Επίσης, 23 από τους 300 βουλευτές είναι καθηγητές σε πανεπιστήμια.

Συμπέρασμα; Στην ελληνική Βουλή θα βρεις νομικούς, γιατρούς, δημοσιογράφους και πανεπιστημιακούς. Θα βρεις πολλά αριστερά, κεντρώα και δεξιά κομματόσκυλα. Θα βρεις εναλλακτικές και αντισυμβατικές περσόνες που ψάχνουν για μια καρέκλα. Θα βρεις μέχρι και τον άνθρωπο που πουλούσε τα χειρόγραφα του Ιησού και έναν τηλεπωλητή νανογιλέκων. Για να μην ξεχνιόμαστε, όλοι αυτοί μπήκαν στη Βουλή με τις ψήφους του σοφού ελληνικού λαού. Θα δυσκολευτείς όμως να βρεις κόσμο που έχει κλειστό το μαγαζί του για έξι μήνες και τελικά του λένε να ανοίξει με αποστάσεις, μέχρι τις 11 το βράδυ και χωρίς μουσική. Τα πράγματα θα ήταν σίγουρα κωμικά αλλά δυστυχώς είναι γελοία...

No comments:

Post a Comment