as

as

Wednesday, June 2, 2021

PARA TODOS TODO!


Στις 5/10/2020, ανακοινώθηκε από το Μεξικό το διαπλανητικό ταξίδι των Ζαπατίστας με πρώτο σταθμό την Ευρώπη. Οι Ζαπατίστας ενσαρκώνουν τους σύγχρονους εξεγερμένους εδώ και δεκαετίες.

Πέρασαν τα τελευταία 27 χρόνια με μάχες και αγώνες στα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικό για να δημιουργήσουν ένα νέο και πιο όμορφο κόσμο που θα μπορεί να χωράει πολλούς κόσμους εντός του. Με σύνθημα το «όλα για όλους και τίποτα για εμάς». Οι ιθαγενείς από την Τσιάπας, αυτοί που έβαλαν τις κουκούλες για να τους δουν οι άνθρωποι, ετοιμάζονται ξανά για να μιλήσουν και κυρίως να ακούσουν. Λένε οι ίδιοι για τα σχέδιά τους:

«Ήρθε η στιγμή να χορέψουν ξανά οι καρδιές, αλλά η μουσική και τα βήματά τους να μην είναι λύπης και παραίτησης. Διάφορες ζαπατιστικές αντιπροσωπείες από άντρες, γυναίκες και άλλουες που έχουν το χρώμα της γης μας, θα διασχίσουμε τον κόσμο, θα βαδίσουμε και θα ταξιδέψουμε μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χώματα, ως τις πιο μακρινές θάλασσες και ουρανούς, αναζητώντας όχι το διαχωρισμό, την ανωτερότητα, τη λοιδορία, ούτε βέβαια τη συγχώρεση και τον οίκτο, αλλά αυτό που μας κάνει ίσους».

Οι Ζαπατίστας έχουν σαλπάρει ήδη από τη μεξικάνικη γη. Πρώτος προορισμός αυτού του πλανητικού ταξιδιού είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος. Επιδιώκουν να τη «βομβαρδίσουν» με κείμενα και λόγια που είναι γεμάτα με την ιδιαίτερη γλώσσα των ινδιάνων, αυτή που συνδυάζει το μυαλό με την καρδιά, τη λογική με το συναίσθημα. Οι ζωγραφιές τους είναι γεμάτες με ζωντανά χρώματα και σε αντίθεση με τους σοβαροφανείς πολιτικοποιημένους του δυτικού κόσμου, οι Ζαπατίστας δίνουν έμφαση στο χιούμορ. Τώρα, έρχονται για να μοιράσουν τους πόνους και τις ευτυχίες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους στους λαούς της Ευρώπης.

Ήδη, μέχρι στιγμής έχουν λάβει και έχουν αποδεχτεί προσκλήσεις από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Καταλωνία, Σαρδηνία, Κύπρο, Κροατία, Δανία, Σλοβενία, Ισπανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Χώρα των Βάσκων, Πολωνία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και Ουκρανία.

Οι ιστορίες των Ζαπατίστας είναι σαν τις ιστορίες που περιέχει το βιβλίο «Ιστορίες του Γερό Αντώνιο» του Subcomandante Marcos σε μετάφραση του Γιώργου Καρατζά. Είναι ιστορίες σαν τα παλιά παραμύθια που αφηγείται ένας σοφός γέρος γύρω από τη φωτιά ή σαν τους πανάρχαιους μύθους των Μάγιας. Ιστορίες που ξεπήδησαν από την πένα του πρώην πανεπιστημιακού καθηγητή Φιλοσοφίας και τότε «Υποδιοικητή» του αντάρτικου στρατού των Ζαπατίστας, του περίφημου Subcomandante Marcos. Ο αναγνώστης θα βρει σε αυτές ότι ο ίδιος επιθυμεί: στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφικές θέσεις, πολιτικά κείμενα, αλληγορίες πλασμένες με μαγευτική ευστροφία, αναμνήσεις απο το αντάρτικο ή κάποια παραμύθια από μια μακρινή χώρα.

Γιατί οι Ζαπατίστας δεν σταμάτησαν στιγμή να αγωνίζονται για να διατηρήσουν όσα πέτυχαν και γιατί ο αγώνας συνεχίζεται. Όπως λέει και το βιβλίο «Το νερό; Συνεχίζει το δρόμο του, τυλίγει το σπαθί και χωρίς να του δίνει σημασία, φτάνει μέχρι το ποτάμι που θα πρέπει να το πάει, μέχρι το μεγάλο νερό όπου γιατρεύουν τη δίψα οι πρώτοι θεοί, οι μεγάλοι, αυτοί που γέννησαν τον κόσμο...»

No comments:

Post a Comment