as

as

Thursday, August 19, 2021

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ


Στις 11 Σεπτέμβρη του 2021, θα κλείσουμε 20 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν τον περιβόητο "war on terror" (πόλεμο κατά της τρομοκρατίας).

Μετά τα αεροπλάνα που έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, η παγκόσμια υπερδύναμη ορκίστηκε να συντρίψει στρατιωτικά και ιδεολογικά τους ισλαμοφασίστες Ταλιμπάν. Αυτούς δηλαδή που η ίδια δημιούργησε, εξέθρεψε και ενίσχυσε για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους το 1979 στην εννιάχρονη σύγκρουση που διεξήχθη μεταξύ των σοβιετικών δυνάμεων, που υποστηρίζονταν από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Μαρξιστών του Λαού του Αφγανιστάν, και τις ομάδες αντίστασης των Μουτζαχεντίν.

Πού βρισκόμαστε σήμερα, στις 19/8/2021; Οι Ταλιμπάν είναι το απόλυτο κουμάντο της χώρας, καθώς ελέγχουν, εδώ και μέρες, την πρωτεύουσα Καμπούλ. Τουλάχιστον έτσι μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να φυγαδεύσουν τους διπλωμάτες από την αμερικάνικη πρεσβεία με ελικόπτερα. Μιλάμε για ολική και παταγώδη αποτυχία. Αφού ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια, αφού έκαναν εγκλήματα πολέμου, αφού προκάλεσαν μαζική μετανάστευση, αφού αύξησαν την παραγωγή του οπίου 25 φορές πάνω σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής του 2001, σήμερα τρέχουν να σωθούν και αφήνουν τους Αφγανούς στο έλεος των αλλαχακμπαράκηδων. Είναι που "το Αφγανιστάν δεν έχει πόλεμο" που έλεγαν οι άσχετοι και όσοι απορούσαν γιατί φεύγουν μετανάστες οι Αφγανοί.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Πήραν τον έλεγχο της χώρας από τους Ταλιμπάν, προσπάθησαν να φυτέψουν τους δικούς τους πολιτικούς και σταδιακά έχαναν έδαφος. Να σημειώσω βέβαια ότι δεν έχαναν χρήμα. Οι business είναι διαχρονικά πάνω από όλα. Γιατί; Σχεδόν το 90% της ηρωίνης παγκοσμίως προέρχεται από το όπιο του Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ την έπαθαν όπως η Ρωσία. Καμία υπερδύναμη δεν μπορεί να μείνει σε αυτή τη χώρα για πάντα. Το Αφγανιστάν δεν αξίζει να κρατηθεί σε βάθος χρόνου για καμία από τις δύο υπερδυνάμεις, δεδομένου του μεγάλου ανθρώπινου και οικονομικού κόστους.

Αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο δεν είναι οι Αμερικάνοι πολιτικοί που αφήνουν μία χώρα σε τραγικά επίπεδα, ούτε τα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια τους που φρόντιζαν να αιτιολογήσουν την εισβολή πριν από 20 χρόνια. Είναι οι Αφγανοί πολίτες που δεν μπορούν να φανταστούν, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, πως είναι να ζεις μια μέρα χωρίς πόλεμο.

No comments:

Post a Comment