as

as

Thursday, February 17, 2022

Ο ΣΑΠΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΣΑΠΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Το κατασκεύασμα της κοινής γνώμης έπεσε για άλλη μία φορά χτες από τα σύννεφα όταν διέρρευσε e mail της υπεύθυνης ανθρώπινου δυναμικού της «αλυσίδας πολιτισμού» του Ιανού με θέμα τους άστεγους που κοιμούνται έξω το μέγαρο που στεγάζεται η επιχείρηση.

Πέρα από τις θνησιγενείς ιντερνετικές υπερβολές που είναι καταδικασμένες να κρατήσουν λίγες μέρες, μέχρι να βρεθεί το επόμενο καυτό θέμα που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο, καλό θα ήταν να δούμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Ας ξεκινήσω από τα βασικά. Άστεγοι υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Θα δεις άστεγους στις πιο ακριβές ευρωπαϊκές πόλεις, στις ανεπτυγμένες ΗΠΑ, στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία. Σε όλες τις πρωτεύουσες που έχω επισκεφτεί έχω δει άστεγους, από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες. Τις νύχτες μαζεύονται κάτω από γέφυρες κοντά στους περιφερειακούς δρόμους, σε αλάνες, στοές, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και τις μέρες τριγυρνάνε κοντά στα πάρκα και στους πεζόδρομους. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων να έγιναν άστεγοι για οικονομικούς λόγους, υπάρχει όμως και ένα μικρό ποσοστό που είναι άστεγοι συνειδητά. Τι εννοώ; Αρνούνται τη βοήθεια της Πρόνοιας, αρνούνται να πάνε για ύπνο στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμα και όταν έχει παγωνιά και δεν δέχονται τα δωρεάν γεύματα. Συνήθως, αυτή η κατηγορία έχει θέμα με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Μία μεγαλούπολη σαν την Αθήνα, δεν γίνεται να μην έχει άστεγους. Αν πιστεύεις ότι κάνουν ζημιά στην επιχείρησή σου, υπάρχουν λύσεις. Μπορείς να απευθυνθείς στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηνών. Αν σε αγνοήσουν, μπορείς να κάνεις μία δημόσια ανάρτηση μαζί με 3-4 φωτογραφίες ή να επικοινωνήσεις με κάποιο τμήμα του ελληνικού κράτους. Μπορείς να το πεις και στους ίδιους τους άστεγους, οι οποίοι είναι άνθρωποι ακριβώς όπως εσύ και εγώ. Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις με τίποτα, γιατί δεν έχεις κανένα δικαίωμα, είναι να βασανίζεις κάποιον με βρεγμένες μοκέτες και σειρήνες λες και είσαι ειδικός ανακριτής της CIA στο Γκουαντάναμο. Όταν αυτό λανσάρεσαι σαν «αλυσίδα πολιτισμού» και το ανθρώπινο δυναμικό σου έχει τέτοιες πρωτόγονες απόψεις περί πολιτισμού, τότε χίλιες φορές να είσαι απολίτιστος. Ο στίβος της καθημερινότητας επιβεβαιώνει συνεχώς ότι η μόρφωση δεν κάνει τον άνθρωπο και ότι η συναισθηματική νοημοσύνη υπερνικά με άνεση την όποια πνευματική νοημοσύνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της συγκεκριμένης επιχείρησης, που κατά τα άλλα δεν χάνει την ευκαιρία να διαφημίσει τον υπέρλαμπρο πολιτισμό και την απαστράπτουσα κουλτούρα της, ακούγεται για αρνητικούς λόγους. Στο παρελθόν, είχε γίνει ντόρος για τα μαύρα λεφτά του Άκη Τσοχατζόπουλου που αγόρασαν ένα ποσοστό μετοχών της εταιρίας, έγιναν επώνυμες καταγγελίες για εκδικητικές απολύσεις και συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο διπρόσωπος Ιανός ήταν ένας από τους παλαιότερους θεούς των Ρωμαίων, ο θεός των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Από τον Ιανό πήρε το όνομά του ο μήνας Ιανουάριος, που χρησιμοποιούν οι περισσότερες χώρες στο σύγχρονο ημερολόγιο. Προσωπικά, η ίδια η ζωή με έχει διδάξει να φεύγω τρέχοντας από άτομα που μιλάνε συνεχώς για ηθική, «σωστή» συμπεριφορά και ανθρωπιά. Σε τελική ανάλυση, ο πολιτισμός μιας τόσο σάπιας κοινωνίας δεν θα μπορούσε να μην είναι σάπιος.

Σαν άνθρωπος που τα τελευταία 10 χρόνια έχω κάποια μικρή εμπλοκή με τις τέχνες, έχω γράψει και εκδώσει 4 βιβλία και έχω κάνει 2 ταινίες. θα μπορούσα να πω πολλά και να απομυθοποιήσω ακόμη περισσότερο τον πολύπαθο χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Να μιλήσω για το πόσο φρικτά ελεγχόμενος είναι, πόσο μαεστρικά ανεβάζει στην επιφάνεια αυτούς που θέλει και πώς φροντίζει να αγνοεί ή και να φιμώνει κάθε υποψία αδέσμευτης, ανεξάρτητης, ακηδεμόνευτης και ενοχλητικής τέχνης. Να πω για τα site των μεγάλων βιβλιοπωλείων που τον Μάρτη του 2014 δεν τόλμησαν να βάλουν στη λίστα με τα πιο ευπώλητα βιβλία το «Γεννήθηκα 17N» του ΔΚ (δεν γράφω ολόκληρο το όνομα για να μην ρίξει τη δημοσίευση η Ιερά Εξέταση του fb, όπως έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν) παρόλο που πουλούσε σαν ζεστό ψωμί. Κάτι ανάλογο έγινε και με το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα «Μία φυσιολογική ζωή» που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2019. Ποιος φοβάται να γράψει την αλήθεια για ένα βιβλίο και γιατί; Ποιος κινδυνεύει από ένα βιβλίο και γιατί; Κινδυνεύει ο κόσμος τους και ο πολιτισμός τους…

Ένας κόσμος που όπως λέει ο Σερ Άντονι Χόπκινς «Η κηδεία είναι πιο σημαντική από τον νεκρό, ο γάμος είναι πιο σημαντικός από την αγάπη, η εμφάνιση είναι πιο σημαντική από το μυαλό».

Τα πάντα θα τα δώσουμε για τον αφανισμό σας
Γιατί είμαστε απολίτιστοι για τον πολιτισμό σας

No comments:

Post a Comment