as

as

Friday, June 3, 2022

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ ΔΩΔΕΚΑΤΟ)


Παρασκευή 3/3/2022: Δυστυχώς, φτάσαμε σήμερα τις 100 μέρες πολέμου με ότι αυτό συνεπάγεται σε θανάτους, τραυματίες, αιχμαλώτους, καταστροφές, πρόσφυγες και απροσδιόριστες ποσότητες πόνου, ψυχολογικής πίεσης και οργής.

Εκατό ολόκληρες μέρες φρίκης που κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν, αν και όλοι γνωρίζουν ότι θα αλλάξουν τη μορφή του κόσμου με συνέπειες που θα γίνουν αισθητές από όλους. Στα πεδία των μαχών η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη στην περιοχή του Ντονμπάς. Οι Ρώσοι συνεχίζουν την προέλασή τους και κερδίζουν καθημερινά πόλεις και χωριά, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει τις εργασίες ανοικοδόμησης στην πόλη της Μαριούπολης και τις υπόλοιπες περιοχές που κατέλαβαν στη Νότια Ουκρανία; Τι μας λέει αυτό; Η Ρωσία δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε χιλιοστό από την ουκρανική γη που κέρδισε σε αυτό τον πόλεμο. Ο μόνος άνθρωπος που μοιάζει να μην το καταλαβαίνει είναι ο Ζελένσκι που συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα δικό του κόσμο, γεμάτο με ανεφάρμοστες παραισθήσεις που είναι καταδικασμένες να παραμείνουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Στις 24/5 οι ρωσικές δυνάμεις πήραν την πόλη Σβιτλοντάρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, και ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο δημαρχείο. Στις 26/5, μία σύμπραξη Ρώσων και αυτονομιστών σήκωσαν τις σημαίες της Ρωσίας στο κτίριο διοίκησης του Λιμάν, μία σημαντική πόλη στο Ντονιέτσκ. Λίγες μέρες αργότερα, άρχισε η μεγάλη επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ. Το ρωσικό πυροβολικό έχει ήδη καταστρέψει κρίσιμες υποδομές και το 90% των κτιρίων. Η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει όλη τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς και το Σεβεροντονέτσκ είναι το κλειδί για αυτό. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος της πόλης Oleksandr Striuk στο Associated Press, η πόλη έγινε μία νέα Μαριούπολη καθώς τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει, έχουν προχωρήσει αρκετά τετράγωνα προς το κέντρο της πόλης ενώ το ρεύμα και οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται κάθε ώρα και πάνω από 10 χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε καταφύγια, υπόγεια και αποθήκες για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Τις τελευταίες μέρες, η μαχόμενη Ουκρανία μοιάζει να έχει αποδεχτεί την ήττα και βλέπει τον κλοιό να σφίγγει στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Πέρα από τις καταστροφές αρκετών ρωσικών οχημάτων, την ανατίναξη μερικών πολύτιμων δεξαμενών καυσίμων και τους βομβαρδισμούς στις πόλεις που πλέον ελέγχονται από τους Ρώσους, η χώρα χάνει συνεχώς εδάφη και νέους άντρες (50-100 νεκρούς τη μέρα). Η μορφή της ουκρανικής αντίστασης θυμίζει περισσότερο ένα ευέλικτο αντάρτικο εναντίον ενός στρατού κατοχής, παρά οργανωμένες μάχες ενός τακτικού στρατού. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στα χέρια της Δύσης. Αν αυξηθεί άμεσα η ροή των σύγχρονων όπλων, αν έρθουν εγκαίρως τα λεφτά από τον Θείο Σαμ, αν μπορέσει να αντέξει μερικούς μήνες ακόμα, τότε ίσως έχει κάποιες πιθανότητες να αλλάξει την έκβαση του πολέμου. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα καταλάβει απότομα ότι έπεσε (και αυτή) θύμα των δυτικών συμφερόντων και θα ξυπνήσει ένα πρωινό συνειδητοποιώντας τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ουκρανία έχει χάσει το 20% της επικράτειάς της και κάθε πρόσβαση στη θάλασσα, με εξαίρεση την Οδησσό.

Στον τομέα της διπλωματίας, οι δηλώσεις αντανακλούν την πορεία των συγκρούσεων. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι «Όσοι επιδιώκουν την ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης πιθανότατα είχαν κακή εκπαίδευση, δεν γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία και δεν καταλαβαίνουν τι είναι η Ρωσία» και το πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται με οποιονδήποτε τρόπο από όλες τις προμήθειες από τη Δύση για τις κρίσιμες βιομηχανίες. Η Ρωσία θα στηριχθεί μόνο στον εαυτό της και σε εκείνες τις χώρες που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και δεν χορεύουν στο ρυθμό των άλλων». Ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε «Η θέση της Ρωσίας σχετικά με την επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ έχει αλλάξει. Εδώ και μερικές εβδομάδες, είναι παρόμοια με τη θέση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Και αν αυτές οι δηλώσεις, που εκπέμπουν μία μίξη σιγουριάς, αλαζονείας και μεγαλομανίας, είναι αναμενόμενες από τους Ρώσους, αυτός που έκανε την έκπληξη ήταν ο 98χρονος μάγος της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ που σχολίασε τα γεγονότα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Κίσινγκερ στις παρατηρήσεις του είπε ότι η Ρωσία ήταν ουσιαστικό μέρος της Ευρώπης για 400 χρόνια, βοηθώντας στην εξισορρόπηση της δομής εξουσίας σε κρίσιμες στιγμές. Υποστήριξε ότι η Δύση δεν πρέπει να διακινδυνεύσει να ωθήσει τη Ρωσία σε στενότερη συμμαχία με την Κίνα και η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος. Επίσης, προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης εάν δεν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τους επόμενους 2 μήνες και πρόσθεσε ότι η σωστή θέση της Ουκρανίας είναι ως ένα ουδέτερο κράτος, παρά ως ένα πλήρως ενσωματωμένο τμήμα της Ευρώπης. Η πιο βαρυσήμαντη δήλωση του Κίσινγκερ δεν μπορεί να παρερμηνευτεί από κανέναν: «Ελπίζω ότι οι Ουκρανοί θα ανταποκριθούν στον ηρωισμό που επέδειξαν με σοφία».

Το θρυλικό αιματοβαμμένο γεράκι των ΗΠΑ, που έχει ματώσει ουκ ολίγες περιοχές του πλανήτη με τις αποφάσεις του, παρά το γεγονός ότι βαδίζει προς το τέλος της ζωής του, έχει την ικανότητα και την πνευματική διαύγεια να δει τη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι η περαιτέρω αύξηση των τιμών, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, οι κοινωνικές συγκρούσεις και μία συμμαχία Ρωσίας – Κίνας που θα εκθρονίσει τις ΗΠΑ με εκκωφαντικό τρόπο.

No comments:

Post a Comment