as

as

Tuesday, August 20, 2019

ΣΕΡΙΦΟΣ, 103 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ


Ήταν 21/8/1916, 103 χρόνια πριν, όταν έγιναν τα γεγονότα που σφράγισαν την απεργία των εργατών στη Σέριφο. Η απεργία ξέσπασε στο νησί των Κυκλάδων στις 7 Αυγούστου του 1916 όταν οι εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι αρνήθηκαν να φορτώσουν το πλοίο "Μανούσι" που ήρθε να παραλάβει σιδηρομετάλλευμα. Επικεφαλής και συντονιστής των απεργών ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής (και μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου Πειραιά) Κωνσταντίνος Σπέρας.


Οι εργάτες ζητούσαν 8ωρη εργασία, αύξηση των ημερομισθίων και λήψη μέτρων ασφαλείας. Αυτονόητα πράγματα δηλαδή, αλλά όχι για όλους: Ο ιδιοκτήτης των μεταλλείων Γεώργιος Γρώμαν ζήτησε βοήθεια από τις ελληνικές αρχές και στις 20 Αυγούστου κατέφθασε στο νησί ένα απόσπασμα της χωροφυλακής, με αρχηγό τον υπομοίραρχο Χρυσάνθου και σκοπό να καταστείλει την απεργία. Μόλις το απόσπασμα έφτασε στο Μεγάλο Λιβάδι, έδωσε πεντάλεπτη προθεσμία στους απεργούς να λήξουν τον αγώνα τους. Οι μεταλλωρύχοι, που είχαν όλο το δίκιο με το μέρος τους, δεν υπέκυψαν στις αλαζονικές μπατσικές επιθυμίες. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι μπάτσοι άνοιξαν πυρ και οι σφαίρες τους σκότωσαν τέσσερις (4) από τους συγκεντρωμένους εργάτες.

Ο Θεμιστοκλής Κουζούπης, ο Μιχάλης Ζωίλης, ο Μιχάλης Μητροφάνης και ο Γιάννης Πρωτόπαπας πέρασαν στην ιστορία του προαιώνιου και αιματοβαμμένου αγώνα των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απεργοί δεν άφησαν το έγκλημα αναπάντητο. Αντέδρασαν με δικαιολογημένη βία και επιτέθηκαν στους μπάτσους με πέτρες και σίδερα, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους που ήταν εκεί, σκοτώνοντας κάποιους από αυτούς και πετώντας, όπως λέγεται, τα πτώματά τους μέσα στη θάλασσα. Το αποτέλεσμα της εξέγερσης ήταν να βελτιωθούν κάπως οι συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία, αλλά η εκμετάλλευση συνεχίστηκε μέχρι το οριστικό κλείσιμο τους το 1965.

Τι έγινε τότε; Τότε, οι κληρονόμοι των Γρώμαν (και συνεργάτες των ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής) βρήκαν πλουσιότερες φλέβες μεταλλεύματος και πιο εξαθλιωμένους εργάτες στη Νότια Αφρική και εγκατέλειψαν τα μεταλλεία της Σερίφου...


No comments:

Post a Comment