as

as

Sunday, December 1, 2019

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, λέει ένα ρητό και πιθανότατα έχει δίκιο. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουνε τη διαφορά σε κάθε τομέα της ζωής μας. Μετά τον πολύνεκρο σεισμό στη γειτονική Αλβανία, την αναγκαία καταγραφή στις ανθρώπινες απώλειες και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και την, άκρως ενθαρρυντική, αλληλεγγύη που έδειξαν αρκετοί στους γείτονες, ήρθε στην επιφάνεια ένα βασικό στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ένα στοιχείο που φανερώνει τη νοοτροπία που διέπει τον καπιταλισμό και είναι ικανή να πατήσει, κυριολεκτικά, επί πτωμάτων για περισσότερα κέρδη. Αυτό το στοιχείο έχει να κάνει με τα κτίρια που άντεξαν στο σεισμό που έγινε στην Αλβανία και την αντισεισμική προστασία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Πάνος Μπάρκας, ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Τίρανα, τα κτίρια που χτίστηκαν την εποχή του “κομμουνιστικού καθεστώτος” άντεξαν στη σεισμική δόνηση και δεν υπέστησαν σχεδόν καμία ζημιά, εκτός από ένα στο οποίο είχαν γίνει εσωτερικές παρεμβάσεις. Οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρήθηκαν σε νεότερα κτίρια τα οποία έπρεπε, θεωρητικά τουλάχιστον, να είναι κτισμένα με πιο σύγχρονες προδιαγραφές και να έχουν μεγαλύτερες αντοχές σε σεισμικά φαινόμενα. Τι έγινε ρε παιδιά; Γιατί έτσι; Γιατί ακόμα και αν ο κομμουνισμός ήταν ένα βαθιά ολοκληρωτικό καθεστώς και ότι χειρότερο γνώρισε η ανθρωπότητα και υπεύθυνο για όλα τα δεινά του πλανήτη, σύμφωνα με τους κατηγόρους του, δεν τολμούσε να παίξει με τέτοια θέματα. Ο καπιταλισμός, αιώνια πιστός στο κυνήγι του αέναου κέρδους, δεν διστάζει να παράξει κέρδη στον τομέα των κατασκευών, χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για τις ζωές όσων μένουν σε σάπια κτίρια.

Όπως δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές όσων εργάζονται και ταξιδεύουν σε πλοία ερείπια, όπως δεν ενδιαφέρεται για όσους δουλεύουν σε καρκινογόνα εργοστάσια, όπως δεν ενδιαφέρεται να καλύψει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες στις πιο φτωχές χώρες της Γης (φαγητό, ένδυση, στέγαση). Φυσικά και ο κομμουνισμός, έτσι όπως εφαρμόστηκε, ήταν βαθιά προβληματικός, απόλυτα συγκεντρωτικός και βαθιά κομματοκρατούμενος. Είχαμε και εκεί τρομερά εγκλήματα τύπου Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία. Αυτό όμως έχει τελειώσει εδώ και σχεδόν 30-40 χρόνια. Η αποτυχία του κομμουνισμού δεν μπορεί να αθωώνει εσαεί τον καπιταλισμό. Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα με στοιχεία και γεγονότα και να δούμε αν αυτό το πολίτευμα, δηλαδή η καπιταλιστική πανούκλα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει η ανθρωπότητα στο σήμερα. Και η σιωπή των ειδικών απλά επισημαίνει την ενοχή τους...

No comments:

Post a Comment