as

as

Thursday, January 20, 2022

REAL LIFE VS SOCIAL MEDIA


Σε αυτή τη ζωή δεν έχει καμία σημασία το τι λες. Σημασία έχει το τι κάνεις. Εδώ και χρόνια, η ιντερνετική επέλαση που έχει σαρώσει τα πάντα, και θα κυριαρχήσει απόλυτα στο κοντινό μέλλον, έχει γεννήσει ιδέες, αντιλήψεις, απόψεις και πρότυπα που στηρίζονται αποκλειστικά στη δύναμη της εικόνας.

Παλιότερα ζούσαμε την εποχή που οι λέξεις είχαν χάσει το νόημα τους, σήμερα ζούμε την εποχή που οι λέξεις δεν έχουν νόημα. Είναι κουραστικές, βαρετές, περιττές. Όλο και περισσότεροι, διαβάζουν όλο και λιγότερο. Για αυτό η έννοια της κριτικής ικανότητας έχει πάει περίπατο, για αυτό και το πιο δημοφιλές από τα social media της νεολαίας έχει ως βάση και ταυτόχρονα θεμέλιο λίθο την εικόνα και για αυτό εγώ προσωπικά, το αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι.

Και είναι τόσο ωραίες αυτές οι εικόνες ρε γαμώτο. Με ποτά, ακριβά ρούχα, κομψά αυτοκίνητα, γκουρμέ φαγητά, ιδιωτικές πισίνες, κότερα, χρώματα και αρώματα, ανεβασμένη διάθεση, σούπερ γκόμενες στο βούρκο κυλιόμενες και γλυκύτατα κοκαρισμένα χαμόγελα που σπάνε την ολοκληρωτική μιζέρια που προκαλεί η πραγματικότητα που ζούμε και μας πιέζει. Βέβαια, αν κάνεις τον κόπο να ξύσεις λίγο την επιφάνεια και να δεις πίσω από τη βιτρίνα, θα βρεις τόνους ανασφάλειας, ελλειμματικές προσωπικότητες, τραγικά ελληνικά, κιτς αισθητική, πειραγμένα μούτρα γεμάτα πλαστικές και δεκάδες φίλτρα που προσπαθούν να κρύψουν μία απέραντη κενότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, θα βρεις και νταβατζήδες να διαφημίζουν την πραμάτεια τους (αγοράκια και κοριτσάκια) και οι πληρωμένες καταχωρήσεις τους να γίνονται είδηση ακόμη και σε "σοβαρά" ενημερωτικά sites. Αυτό πάει για τους αφελείς που ακόμα πιστεύουν ότι είναι είδηση αν η χ άγνωστη 19χρονη τίναξε την άμμο από το κάτω μέρος του μαγιό της σε παραλία της Μυκόνου προτού κάνει λογαριασμό που κοστίζει 2-3 χιλιάρικα. Και πως τον πλήρωσε ρε παιδιά η κοπέλα αυτόν το λογαριασμό, από τα σερβιτοριλίκια που έκανε τον χειμώνα;;;;;

Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι αρκετά από αυτά τα πρόσωπα, μιλάω αποκλειστικά για όσους και όσες αυτοπροσδιορίζονται ως εξέχοντα μέλη των υπερβλακικών κατηγοριών influencers - celebrities, έχουν βαλθεί να χωρέσουν μέσα στο φωτογραφικό καταιγισμό την υποτιθέμενη μάχη εναντίον του σεξισμού και της αδικίας. Μόνο που ο σεξισμός που πολεμάνε και η αδικία που εχθρεύονται είναι ένα μεγαλοπρεπέστατο τίποτα με μπόλικο καθόλου. Στην ουσία, προωθούνε ακριβώς το ανάποδο. Καθιερώνουν το γυναικείο σώμα ως ακριβό εμπόρευμα, δημιουργούν την εντύπωση ότι η γυναίκα δεν μπορεί να έχει προσωπικότητα και το μόνο που θέλει είναι φραγκάτο γκόμενο/άντρα για να της κάνει τα γούστα και αναπαράγουν καθημερινά το πρότυπο της χαζής ξανθιάς που πλουτίζει από το πουθενά. Και όταν αυτές οι ψεύτικες εικόνες προσγειώνονται στον πραγματικό κόσμο και συνδυάζονται με την πλήρη έλλειψη παιδείας, την απουσία της ενσυναίσθησης και τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις που έχει ένα σεβαστό ποσοστό αντρών, τότε προκύπτουν ένα σωρό από τραγικά περιστατικά και εγκλήματα που συμβαίνουν όλο και πιο συχνά.

Για να καταπολεμηθούν οι βιασμοί, τα κυκλώματα πορνείας και οι διάσημοι νταβατζήδες που ψαρεύουν κόσμο για να τον στείλουν κατευθείαν στις πλούσιες αγκαλιές της καλής κοινωνίας, χρειάζονται άνθρωποι που θα πράξουν, όχι μοδάτες υποκριτικές κραυγές στα τηλεοπτικά κανάλια που λειτουργούν σαν μπουρδέλα πολυτελείας, ούτε κενές ηθικολογίες από προβεβλημένες περσόνες που έγιναν διάσημες γιατί κοιμήθηκαν στα σωστά κρεβάτια και τώρα χαρίζουν γυάλινες μυγοσκοτώστρες. Απαιτείται μία διαφορετική σχολική διαδικασία, μία μοντέρνα σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από γονείς και δασκάλους και μία νοητική υπέρβαση που θα γκρεμίσει τη σαπίλα στην πράξη. Γιατί σε αυτή τη ζωή δεν έχει καμία σημασία το τι λες. Σημασία έχει το τι κάνεις.

No comments:

Post a Comment