as

as

Friday, May 19, 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ


Στο τρίτο και τελευταίο κείμενο για τις ερχόμενες ελληνικές εκλογές, θα ασχοληθώ με όσα συμβαίνουν στο χώρο της Αριστεράς και τους κομματικούς σχηματισμούς που (αυτό)τοποθετούνται στο συγκεκριμένο φάσμα.

Διευκρινίζω και πάλι ότι όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω δεν έχουν καμία σχέση με προσωπικές επιθυμίες και προσδοκίες και τονίζω για πολλοστή φορά ότι απέχω συνειδητά από κάθε είδους εκλογικές αυταπάτες.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ένα ποσοστό γύρω στο 30%. Στις εκλογές του 15 πήρε 35,46% και στις εκλογές του 19, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, πήρε 31,53%. Αυτό σημαίνει ότι απώλεσε σαν κυβέρνηση ένα ποσοστό 3.93% (η ΝΔ θα κάνει ολονύκτιο πάρτι αν χάσει μέχρι 5%), επομένως είναι δύσκολο να χάσει περισσότερο σαν αντιπολίτευση. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μία συμπαγής ομάδα και εκτιμώ ότι θα κρατήσει και ίσως αυξήσει τα ποσοστά του στα αστικά κέντρα και τις ηλικίες 25-45. Ο λόγος; Αν τα ενοίκια και οι τιμές στη Θεσσαλονίκη έχουν ανέβει, στην Αθήνα έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί στα ουράνια και η καθημερινότητα έχει γίνει εφιάλτης, επομένως θα κερδίσει μπόλικες ψήφους διαμαρτυρίας, κάτι που είναι και το αγαπημένο σπορ του Έλληνα.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι περίπου το 90% του πληθυσμού της Ελλάδας μένει στα αστικά κέντρα και δεν έχει εκφραστεί η άποψή του εδώ και 4 χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι, δυστυχώς για όλους μας, αυτές και αυτοί που επιμένουν να κατεβαίνουν στους δρόμους είναι ελάχιστοι. Επίσης, οι ηλικίες 25-45 ενημερώνονται από το ίντερνετ και μένουν μακριά από το ψεύτικο κυβερνητικό αφήγημα που πλασάρουν τα κανάλια των ολιγαρχιών. Όσο για το κέντρο; Οι ακροκεντρώοι είναι ήδη στη ΝΔ από τις εκλογές του 19 και εκεί θα μείνουν. Αν ένα μικρό ποσοστό τους αποφασίσει να μετακινηθεί σε άλλη κατεύθυνση, πιο πιθανό είναι να καταλήξουν στο ΠΑΣΟΚ όπως έγραψα και στο προηγούμενο κείμενό μου. Την ίδια ώρα, είναι σίγουρο ότι θα έχει κάποιες απώλειες προς τα αριστερά του, δηλαδή ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25.

Τι γίνεται με αυτούς που απέχουν συνειδητά; Ας είμαστε ειλικρινείς: Το 2015 δεν έχει καμία σχέση με το 2023. Οι άνθρωποι που ψήφισαν στο δημοψήφισμα και ξεφτίλισαν με χαρακτηριστική ευκολία τα τηλεοπτικά κανάλια, τις μαριονέτες των ολιγαρχών και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, στη συνέχεια ένιωσαν στο πετσί τους την κοροϊδία, άρα αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων έχει στερέψει οριστικά για τον Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει μία μικρή άνοδο γιατί δεν μπορεί να πάει παρακάτω αλλά δεν μπορεί και να εκτοξευτεί για δύο λόγους: Πρώτον, μοιάζει υπερβολικά και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον η ώθηση που φάνηκε να παίρνει με την εκλογή νέου προέδρου έχει πιάσει ταβάνι εδώ και μήνες. Σε τελική ανάλυση, ΠΑΣΟΚ χωρίς υποσχέσεις για χρήμα είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο για τον υπέροχο ελληνικό λαό.

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυτό που θα συγκεντρώσει άφθονη κουβέντα μετά τις εκλογές είναι τα ποσοστά των μικρών αριστερών κομμάτων. Προσωπικά, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η έκπληξη αυτών των εκλογών θα είναι το ΚΚΕ, δηλαδή θα πάρει (πολύ) μεγαλύτερο ποσοστό από όσο του δίνουν οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μία παραγγελία σε εστιατόριο: Μακαρόνια με κιμά θα παραγγείλεις, μακαρόνια με κιμά θα πληρώσεις και μακαρόνια με κιμά θα παραλάβεις. Οι αληθινές μετρήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις εταιρίες που πληρώνουν οι ολιγάρχες για να επηρεάσουν το κλίμα προς την κατεύθυνση που θέλουν.

Λίγο οι πιασάρικες ατάκες του Κουτσούμπα, λίγο το Luben, λίγο το άνοιγμα στα social media, λίγο η στάση του στις παρανοϊκές κυβερνητικές απαγορεύσεις που δεν είχαν καμία σχέση με μέτρα ιατρικής πρόληψης την περίοδο της καραντίνας, όλα αυτά θα βοηθήσουν στην εκλογική του άνοδο. Εκτός αυτού, θα «τσιμπήσει» και κάτι παραπάνω από τους 400.000 νέους ψηφοφόρους, δηλαδή τα άτομα που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Θεωρώ ότι και το ΜΕΡΑ 25 θα καταφέρει να μπει στη Βουλή γιατί έχει διακριτές διαφορές στο λόγο του σε σχέση με τα «ανταγωνιστικά» κόμματα, ενώ και οι τοποθετήσεις των στελεχών του απηχούν ένα σεβαστό ποσοστό αλήθειας σχετικά με τις αιτίες της ελληνικής κατρακύλας και την περιγραφή της καθημερινότητας.

Προσοχή όμως! Μιλάμε για πολιτική, για κοινοβουλευτισμό και για προεκλογική περίοδο, δηλαδή το χειρότερο ψέμα μπορεί να ειπωθεί με μορφή αλήθειας και να συσπειρώσει γύρω του φανατικούς υπερασπιστές από το πουθενά. Υπενθυμίζω: Μετά τα αποτελέσματα, ΟΛΕΣ οι συνεργασίες και ΟΛΕΣ οι πιθανότητες είναι ανοιχτές. Μετά τις εκλογές, τα προγράμματα των κομμάτων γίνονται κουρελόχαρτα. Κανένας ψηφοφόρος δεν δικαιούται να πει ότι εξαπατήθηκε και μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Για το κλείσιμο, θα παραθέσω κάποιες προβλέψεις για τα ποσοστά των κομμάτων, αναλαμβάνοντας πρόθυμα τον κίνδυνο που κρύβει κάθε δημόσια και γραπτή τοποθέτηση που γίνεται πριν από τις εκλογές. Περιθώριο λάθους -+1,5%, εκτίμηση αποχής 38-40%

Εκλογές 2019: ΝΔ 39.85, ΣΥΡΙΖΑ 31.53, ΚΙΝΑΛ 8.10, ΚΚΕ 5.30, Ελληνική Λύση 3,70, ΜΕΡΑ 25 3,44

Εκλογές 2023: ΝΔ 32-34, ΣΥΡΙΖΑ 31-33, ΠΑΣΟΚ 9-11, ΚΚΕ 7-9, Ελληνική Λύση 4,5-5,5, ΜΕΡΑ 25 3-4

No comments:

Post a Comment