as

as

Saturday, June 10, 2023

ΥΓΕΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΠΛΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ, ΔΙΠΛΟ ΤΕΛΙΚΟ


Η ανατριχιαστική δήλωση του καθηγητή Ιατρικής Σπύρου Πνευματικού μπορεί να προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων αλλά δεν προήλθε από το υπερπέραν.

Αντιθέτως, είναι ένα αντιπροσωπευτικό προϊόν της εποχής μας που πιστοποιεί ότι το χρήμα ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει ο μοναδικός θεός που λάτρεψε παράφορα η ανθρωπότητα και η οικονομία επιβάλλεται να συνεχίσει να στέκεται στην κορυφή της πυραμίδας.Τι και αν λίγα χρόνια πριν, ακόμη και οι πιο νεοφιλελεύθερες φωνές συμφωνούσαν στην άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ μετά την πανδημία, τι και αν η χώρα έχει ανάγκη από εκατοντάδες νέες και στελεχωμένες ΜΕΘ, τι και αν σήμερα άνθρωποι πεθαίνουν σε καρότσες γιατί το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να τους μεταφέρει σε νοσοκομείο; Όλα αυτά ξεχάστηκαν και πρέπει να διαγραφούν από τα μυαλά μας για να δεχτούμε τη νέα εφιαλτική κανονικότητα.

Για να λέμε την αλήθεια φίλε αναγνώστη, αυτή η πραγματικότητα ήταν εδώ πολύ πριν την κυνική δήλωση του Πνευματικού. Ήταν εδώ όταν ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης χαροπάλευε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετά από σφαίρες της αστυνομίας και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν τόλμησε τα πρώτα 24ωρα να βγάλει ένα γ@μημένο ιατρικό ανακοινωθέν που θα περιέγραφε μέσα σε λίγες λέξεις την πραγματικότητα και την κατάσταση της υγείας του Κώστα.

Είχα γράψει τότε ένα κείμενο, στις 8/12/22, στο οποίο ανέφερα μεταξύ άλλων «Για ποιο λόγο το νοσοκομείο αποφάσισε να μην εκδώσει ούτε ένα ιατρικό ανακοινωθέν που θα περιγράφει μέσα σε λίγες λέξεις την πραγματικότητα; Θα έκανε το ίδιο αν στη θέση του 16χρονου Ρομά ήταν ένας υπουργός ή κάποιος αρχιεπίσκοπος»;

«Τι θέλει να πει το νοσοκομείο; Υπάρχουν ζωές πιο σημαντικές από τις υπόλοιπες για τους γιατρούς και αν ναι, ποιος αποφασίζει για το αν απαιτείται επίσημη ενημέρωση ή όχι; Μήπως η αξία του υπέρτατου αγαθού της ζωής σχετίζεται με την καταγωγή, την ηλικία, την περιουσία ή τη βαρύτητα της εκάστοτε εγκληματικής πράξης»; Λίγους μήνες μετά, Απρίλιο του 23, έγινε η «θανατηφόρα» επίθεση στον Πλεύρη με γιαούρτια σε μεζεδοπωλείο στα Πετράλωνα και απαντήθηκαν οι ρητορικές ερωτήσεις μου.

Λίγα λεπτά μετά την «επίθεση», ο υπουργός μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και το νοσοκομείο εξέδωσε άμεσα ιατρικό ανακοινωθέν στο οποίο ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε έντονη, διάχυτη υπεραιμία και οίδημα επιπεφυκότος αριστερού οφθαλμού καθώς και στικτή απόπτωση επιθηλίου του κερατοειδούς του ιδίου οφθαλμού». Υπενθυμίζω ότι ο Πλεύρης δεν είχε πάθει τίποτα, ο Φραγκούλης σκοτώθηκε.

Η εξουσία και οι μαριονέτες της μας έχουν βάλει σε ένα τριπάκι που όλα μετριούνται με το χρήμα: Σχέσεις, φιλίες, έρωτες, γάμοι, παιδεία, υγεία, διασκέδαση, επιτυχία, τέχνη και ότι άλλο θέλετε. Η κυριαρχία του ίντερνετ και των social media έφερε και το υπέρτατο φαντασιακό του φανταχτερού πλούσιου που μπορεί να παραμείνει στη σφαίρα της φαντασίας για το 90% του κόσμου, αλλά η ψεύτικη ιλουστρασιόν εικόνα του είναι ομολογουμένως άκρως ελκυστική.

Κάπως έτσι, και αν δεν βρεθούν άμεσα οι υπνωτισμένες μάζες στους δρόμους της φωτιάς και όχι στην ανούσια εκτόνωση του facebook, η Υγεία θα γίνει αργά ή γρήγορα αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων και μερικοί τεχνοκράτες θα αποφασίζουν στα φρουρούμενα γραφεία τους ποιοι καρκινοπαθείς πρέπει να πεθάνουν για να μειωθεί το κόστος. Κάπως έτσι, θα θριαμβεύσουν οι cost–effectiveness πρακτικές και οι Θατσερικές παπαριές και η αξία της ανθρώπινης ζωής θα κοστολογείται σε λίγα ευρώ.

No comments:

Post a Comment