as

as

Friday, August 12, 2022

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ)


Παρασκευή 12/8/2022: Ούτε λίγο, ούτε πολύ, φτάσαμε τις 170 μέρες πολέμου στην ουκρανική επικράτεια. Βαδίζοντας ολοταχώς προς τους 6 μήνες άγριων στρατιωτικών συγκρούσεων, όλα δείχνουν ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις αν δεν πάρει τα εδάφη που θέλει από την Ουκρανία και είναι βέβαιο πως όσο τρώει θα της ανοίγει η όρεξη. Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να θέλουν τη μακροημέρευση του πολέμου, ακόμη και αν χρειαστεί να χαθεί η Ουκρανία από το χάρτη και να πεθάνει μέχρι και ο τελευταίος Ουκρανός.

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο αναφέρουν χτυπήματα ρωσικού πυροβολικού σε στόχους στην περιοχή του Νικολάεφ. Λίγες μέρες πριν, τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν μαζικές επιθέσεις των Ρώσων που ξεκίνησαν σε όλο το ανατολικό μέτωπο και μάχες σώμα με σώμα στην περιοχή της Νικόπολης - Energodar- Bakhmut. Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι επιμένουν να προτιμούν τις μαζικές επιθέσεις που τους δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την υπεροπλία που έχουν στο πυροβολικό και τον αέρα. Επιπλέον, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν προχωρήσει σε πετυχημένους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικά χτυπήματα σε διάφορους στόχους μέσα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αποθήκες πυρομαχικών, όπως στο χωριό Σεφτσένκοβε. Στα τέλη Ιουλίου, έγινε μεγάλος ντόρος για την επίθεση στην Olenivka του Ντονέτσκ, εκεί που ήταν κρατούμενοι οι στρατιώτες του Αζόφ, της γνωστής ναζιστικής ομάδας, που παραδόθηκαν στη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν την Ουκρανία ότι σκότωσε πάνω από 50 δικούς της για να μην μιλήσουν και να μην παραδεχτούν τα εγκλήματά τους.

Οι Ουκρανοί αρνήθηκαν εξαρχής κάτι τέτοιο. Οι αρχές της Ουκρανίας είπαν ότι δεν εξαπέλυσαν κανένα πλήγμα πυραύλων ή πυροβολικού στην περιοχή της φυλακής. Κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι επιτέθηκε στη φυλακή για να συγκαλύψει την εκτέλεση και τα βασανιστήρια των Ουκρανών κρατουμένων που ήταν εκεί. Προσωπικά, εκτιμώ ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν δίκιο οι Ουκρανοί και να είναι οι Ρώσοι αυτοί που τελικά σκηνοθέτησαν την πολύνεκρη επίθεση. Το μόνο λογικό ερώτημα που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι το εξής: Γιατί να μπει στον κόπο η Ρωσία να σκοτώσει με αυτό τον τρόπο τους μαχητές του Αζόφ, τους οποίους θα μπορούσε να κρεμάσει δημόσια υπό το χειροκρότημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πλανήτη, αφού οι λαομίσητοι ναζί είναι παντού ανεπιθύμητοι; Στα τέλη Ιουλίου, η Ουκρανία επιτέθηκε στη Σεβαστούπολη με drones και αυτό προκάλεσε την ακύρωση των εορτασμών για την Ημέρα του Ναυτικού. Επίσης, η Ουκρανία πραγματοποίησε 7 αεροπορικές επιθέσεις και βομβάρδισε την Κριμαία, κάτι που πιστοποιείται από τις εκρήξεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Κριμαίας. Οι ελπίδες των Ουκρανών είναι πως κάποια από τα δυτικά όπλα που φτάνουν συνεχώς θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν την πορεία του πολέμου.

Αυτό είναι αρκετά πιθανό να συμβεί, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει άμεσα ρωσικά αντίποινα, δηλαδή μαζικούς βομβαρδισμούς και χρήση πιο εξελιγμένων θανατηφόρων όπλων. Πρόσφατα, ο Μεντβέντεφ προχώρησε σε μία υπερβολικά λαϊκίστικη μεν, αλλά χαρακτηριστική των ρωσικών προθέσεων δε, δήλωση: «Μας παίρνουν στα χαρτιά, ενώ εμείς τους παίρνουμε στο έδαφος. Και τα θέματα της δήμευσης της εγκληματικά αποκτηθείσας περιουσίας του καθεστώτος του Κιέβου και της μετατροπής της σε περιουσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας αντιμετωπίζονται με επιτυχία από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας». Μετά από αρκετές συνομιλίες, η Ρωσία τελικά αρνήθηκε να ανταλλάξει με την Brittney Griner και τον Paul Whelan για τον Viktor Bout. Οι Αμερικάνοι έθεσαν την ιδέα για πρώτη φορά αλλά οι Ρώσοι ισχυριστήκαν ότι η ανταλλαγή 2 ατόμων για 1 άτομο είναι άδικη. Πρέπει να είναι ένας άνθρωπος για έναν άνθρωπο και οι ποινές τους να είναι παρόμοιες. Κατανοώ πως τα διπλωματικά παιχνίδια εν καιρώ πολέμου χοντραίνουν απότομα, αλλά αυτό που κάνουν οι Ρώσοι στην 31χρονη Brittney Griner είναι απάνθρωπο και αηδιαστικό.

Πρόσφατα, ένα δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια σε εννέα (9) χρόνια φυλάκισης επειδή κατείχε κάτι λιγότερο από ένα γραμμάριο λάδι κάνναβης. Για μία αστεία ποσότητα χασισέλαιου, η κοπέλα μπορεί να βγάλει χρόνια φυλακής στη Ρωσία γιατί έπεσε σε λάθος timing. Ουσιαστικά, πρόκειται για άλλο ένα θύμα του πολέμου που πρέπει να γυρίσει σπίτι της άμεσα και όλες οι χώρες οφείλουν να πιέσουν για αυτό. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι έπεσε σε λάθος timing και η κατεχόμενη από το Ισραήλ Παλαιστίνη: Στις 5 Αυγούστου του 2022, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 11 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων ένα κοριτσάκι 5 ετών, και τραυμάτισαν άλλους 70. Ο στόχος του χτυπήματος ήταν ο Taysir al Jabari, ανώτερος ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ. Λίγα δυτικά μέσα ασχολήθηκαν με την απρόκλητη δολοφονία 11 ανθρώπων, ακόμα λιγότερα μίλησαν για τρομοκρατία, σχεδόν κανένα δεν θέλει να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας για όσα κάνει το κράτος του Ισραήλ. Εδώ δεν έχει σημαίες της Παλαιστίνης στα social media, έκτακτα δελτία από το μέτωπο, ανθρωπιστές να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και δημοκράτες να απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της πολυετούς κατοχής.

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο «Ημερολόγιο Πολέμου» λόγω έλλειψης χρόνου και ενός νέου project που θα ανακοινώσω σύντομα από εδώ, έχω να πω τα εξής: Εύχομαι να τελειώσει ο πόλεμος άμεσα, αν και δεν το βλέπω. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με τις αποφάσεις της. Ο κόσμος που ζούμε έχει ήδη αλλάξει και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Το πόσο οικονομικό πόνο είναι διατεθειμένη να ανεχτεί η Δύση για να ανταγωνιστεί την Κίνα, τη Ρωσία και τις νέες περιφερειακές δυνάμεις, θα κρίνει την πολιτική και οικονομική κατάσταση των επόμενων ετών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Φουκουγιάμα έκανε λάθος, η ιστορία απέχει πολύ από το να τελειώσει και ο δυτικοκεντρικός made in USA ονειρόκοσμος της Disney ανήκει οριστικά στο παρελθόν..

No comments:

Post a Comment