as

as

Friday, August 19, 2022

ΤΑ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ


Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη γεμάτη με μουσική. Η μουσική της Θεσσαλονίκης, αυτός ο μοναδικός ηχητικός συνδυασμός Ανατολής, Δύσης και Βαλκανίων που μαρτυρά την πολυεθνική ταυτότητα του μέρους και τους διάφορους λαούς που έζησαν εδώ, δίνει νόημα στην καθημερινότητα των πολιτών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ήταν παρούσα στα θεατρικά έργα της αρχαιότητας, στις γιορτές της πόλης, στο Ωδείο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στους εκκλησιαστικούς ύμνους του Βυζαντίου και στην Οθωμανική περίοδο. Εμπλουτίστηκε με τις αιθέριες Σεφαραδίτικες μελωδίες των Εβραίων που κατέκλυσαν την πόλη μετά το 1492 και την εκδίωξή τους από την Ισπανία και ανανεώθηκε με τα προσφυγικά ρεμπέτικα της φτωχολογιάς που άνθησαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Από το λαϊκό τραγούδι πέρασε στην καταιγίδα της ηλεκτρικής κιθάρας που σάρωσε κάθε ίχνος καθωσπρεπισμού: Ροκ, πανκ και χέβι μέταλ, μέχρι να πάρει τη σκυτάλη η ηλεκτρονική μουσική, η ρυθμική ρέγγε, η χορευτική σκα και η σημερινή υπερδραστήρια ραπ σκηνή: Η Θεσσαλονίκη ζει μέσα από τους ήχους της και τα ντεσιμπέλ του Λευκού Πύργου απλώνονται μέσω του Θερμαϊκού Κόλπου στην υπόλοιπη Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Καμία πόλη δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο, όλες έχουν πολλά και αυτό συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη. Και για αυτό υπάρχει τόσος θόρυβος, τόσες φωνές, τόση αναστάτωση και τόση έντονη μουσική δραστηριότητα. Όπως ξέρουν ήδη φίλοι και γνωστοί, από τα μέσα του Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουμε μαζί με τον φίλτατο Johnnyxatz John τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας-ντοκιμαντέρ για τις μουσικές της Θεσσαλονίκης.

Υπάρχει πολύ υλικό, δεν υπάρχει πίεση χρόνου και πάμε να κάνουμε κάτι καλό. Stay tuned for more!

ΥΓ: Σύντομα, θα ανακοινωθούν οι επίσημες σελίδες της ταινίας-ντοκιμαντέρ. Εκεί θα "ανεβαίνει" ένα σημαντικό μέρος του υλικού (φωτογραφίες, βίντεο, teaser και άλλα) από την αρχή του εγχειρήματος μέχρι το τέλος.

No comments:

Post a Comment