as

as

Wednesday, August 2, 2023

ΤΥΜΠΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Ο Νίγηρας είναι μία χώρα που βρίσκεται κάτω από τη Σαχάρα και πήρε το όνομά της από τον ποταμό Νίγηρα που διασχίζει τη δυτική Αφρική. Εκεί ζουν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι με τους μισούς από αυτούς να είναι κάτω των 18 ετών.

Το παράδοξο με τον Νίγηρα είναι ότι ενώ είναι ο τόπος με την έβδομη μεγαλύτερη παραγωγή ουρανίου σε όλο τον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου για την ΕΕ πέρυσι, την ίδια ώρα, είναι μία από τις 2-3 φτωχότερες χώρες του πλανήτη μαζί με το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν. Επιπλέον, μαστίζεται από βρεφική θνησιμότητα και οι κάτοικοι υποφέρουν από ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και καθημερινές διατροφικές ελλείψεις. Γιατί;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ο γαλλικός ιμπεριαλισμός που ξεζουμίζει την περιοχή και εκμεταλλεύεται τις πρώτες ύλες από το 1890 μέχρι σήμερα. Το όνομα του Νίγηρα ήρθε στην επικαιρότητα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε πρόσφατα και είχε σαν αποτέλεσμα την ανατροπή του, δημοκρατικά εκλεγμένου πρόεδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μπαζούμ. Η πρεσβεία της Γαλλίας στο Niamey, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, έγινε στόχος επιθέσεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της νέας χούντας και πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ρωσίας στα χέρια. Οι γαλλικές αρχές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια και προειδοποίησαν ότι τυχόν επιθέσεις εναντίον Γάλλων πολιτών ή γαλλικών «συμφερόντων» στον Νίγηρα θα προκαλέσουν μια άμεση και αυστηρή αντίδραση. Δηλαδή πόλεμο.

Η Οικονομική Κοινότητα των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), ένα ισχυρό μπλοκ κρατών της Δυτικής Αφρικής που βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ και της Γαλλίας ανέστειλε τις σχέσεις με τον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα και ενέκρινε την πιθανή χρήση βίας: Η ατμόσφαιρα μυρίζει πόλεμο και θα είναι ένας άγριος πόλεμος με πολλούς εμπλεκόμενους και μεγάλες προεκτάσεις. Μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου τα πλήρως ελεγχόμενα από την αμερικανική πρεσβεία ελληνικά ΜΜΕ ξέχασαν να μας ενημερώσουν ότι η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ χάνουν κατά κράτος (πάνω από 300-350 χιλιάδες νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες, γεμάτα νεκροταφεία με ουκρανικά νιάτα και νοσοκομεία με τραυματίες και 10-12 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες σε Ευρώπη και Ρωσία) αλλά η Αμερική θησαυρίζει με τις νέες ενεργειακές συμφωνίες, την πώληση όπλων και την άνθηση κάθε είδους παρεμπορίου.

Μέχρι τώρα, ο Νίγηρας θεωρείτο ως ο τελευταίος εναπομείναν αξιόπιστος εταίρος της Δύσης στις προσπάθειες να πολεμήσει τους τζιχαντιστές στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, όπου η Ρωσία και οι δυτικές χώρες ανταγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Η Γαλλία έχει ήδη 1.500 στρατιώτες στη χώρα ενώ οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν βοηθήσει στην εκπαίδευση των στρατευμάτων. Είναι προφανές ότι η Ρωσία έχει αντιληφθεί την άκρως δικαιολογημένη απέχθεια των ντόπιων για τη Γαλλία και θέλει να τους πάρει με τη μεριά της. Είναι πασίγνωστο, είχα αναφερθεί σχετικά σε προηγούμενο κείμενό μου, ότι η ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner δρα υπογείως στο Μάλι και σε άλλες χώρες της Αφρικής γιατί ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλα είναι ανοιχτά: Παραμένει ασαφές εάν οι ηγέτες της χούντας σχεδιάζουν να κινηθούν πολιτικά προς τη Μόσχα ή τελικά θα διαλέξουν, με τον καλό ή τον κακό τρόπο, να παραμείνουν στις αγκαλιές της Δύσης. Σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου, το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα έχουν ήδη ταχθεί υπέρ των πραξικοπηματιών του Νίγηρα. Η Αλγερία ετοιμάζεται και αυτή να επέμβει στρατιωτικά εάν ο Νίγηρας δεχθεί επίθεση και, λίγες ώρες πριν, ο αρχηγός του επιτελείου του αλγερινού Στρατού ταξίδεψε στη Μόσχα. Αν όλα πάνε στραβά, ολόκληρη η Δυτική Αφρική θα πάρει φωτιά. Όχι γιατί η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αγάπησαν ξαφνικά αυτή τη συμπαθέστατη χώρα. Ο λόγος είναι το ουράνιο που είναι απαραίτητο στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας: Αυτό θερμαίνει το 30% των γαλλικών σπιτιών ενώ το 80% των ανθρώπων στον Νίγηρα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Είναι υπερβολικά πρώιμο να εκτιμήσω την εξέλιξη των πραγμάτων από τώρα αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όλο και περισσότερες χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία κα τη Λατινική Αμερική έχουν σιχαθεί τη δυτική εκμετάλλευση των τελευταίων αιώνων και έχουν αρχίσει να συνάπτουν σχέσεις με Ρωσία, Ινδία και κυρίως την Κίνα, τη νέα μεγάλη υπερδύναμη του πλανήτη. Έχουν κουραστεί να πολεμούν τον ISIS που γεννήθηκε και δυνάμωσε μετά την καταστροφή του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Κάθε μέρα που περνάει, ζούμε κοσμοϊστορικές γεωπολιτικές αλλαγές αλλά από τη στιγμή που η Ελλάδα ανήκει στο μπλοκ του αυτοαποκαλούμενου ελεύθερου κόσμου, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν θα τις μάθει ποτέ.

No comments:

Post a Comment