as

as

Monday, March 6, 2023

ΟΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΝΑΝΟΙ


Μετά την, ομολογουμένως, μεγάλη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν ανάμεσα στις ειδικές μονάδες της αστυνομίας, ΜΑΤ,ΥΜΕΤ και ΔΡΑΣΗ, και κάποιες ομάδες αναρχικών, νεολαίων και ανένταχτων ανθρώπων, το σύνολο των αριστερών κομμάτων και των τηλεοπτικών καναλιών επέλεξε για πολλοστή φορά το γοητευτικό αφήγημα των προβοκατόρων.

Αυτή τη φορά, συνοδεύτηκε με φωτογραφίες πριν από 15 χρόνια που δείχνουν τα ΜΑΤ αγκαλιά με τους χρυσαυγίτες. Μα ποιοι είναι αυτοί οι προβοκάτορες επιτέλους; Αυτό εξαρτάται από την εποχή φίλε αναγνώστη.

Για παράδειγμα, στα μέσα των 70s ήταν αυτοί που εμπόδιζαν την ομαλή κρατική μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική δημοκρατία του Καραμανλή και των υπολοίπων, οι οποίοι λίγα χρόνια πριν έφεραν με τους χειρισμούς και την αδράνειά τους τη στρατιωτική δικτατορία. Στα 80s ήταν οι εχθροί της ΠΑΣΟΚικής «αλλαγής», στα 90s ήταν τα κωλόπαιδα που μπήκαν στο Πολυτεχνείο και έκαιγαν τις ελληνικές σημαίες, στα 00s αυτοί που πολέμησαν τη λαίλαπα του Σημιτικού εκσυγχρονισμού και προτίμησαν τη φωτιά από τον καναπέ όταν η αστυνομία σκότωσε αναίτια τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Μετά το 2010, είναι αυτοί που αρνούνται να πειθαρχήσουν στην υπερβολική τελειότητα των μνημονίων, το ξεπούλημα της χώρας, τους αστείους μισθούς, τις περικοπές στις συντάξεις και τη διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Μετά το 2020, είναι όσοι κρατάνε την Ελλάδα πίσω και δεν υπακούουν στις προσταγές των Πετσωμένων ΜΜΕ των ολιγαρχών και παλεύουν απέναντι στην κυβέρνηση των αρίστων και το καθεστώς Μητσοτάκη. Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, οι προβοκάτορες γενικά εμποδίζουν το λαό να βγει στο δρόμο και να διαδηλώσει ειρηνικά, το γιγάντωμα της ταξικής πάλης, δηλαδή την αύξηση του εκλογικού ποσοστού κατά 4-5%, και αμαυρώνουν τις κινητοποιήσεις.

Φυσικά, τόσο η παγκόσμια όσο και η ελληνική ιστορία έχει αρκετά παραδείγματα ανθρώπων που σε μία συγκεκριμένη χρονική συγκυρία λειτούργησαν ως προβοκάτορες δηλαδή, έκαναν προβοκάτσια, κάποια σκόπιμη, προκλητική ή παράνομη ενέργεια που αποσκοπεί στο να εκθέσει και να δυσφημήσει τα μέλη μιας ομάδας ή να τα παρασύρει σε υπερβολικές ή παράνομες αντιδράσεις. Αυτό είναι γεγονός και δεν αμφισβητείται από κανένα. Το να βλέπεις όμως μονίμως φαντάσματα επειδή δεν θέλεις να δεις την πραγματικότητα δεν ωφελεί σε τίποτα. Το έγκλημα των Τεμπών με τους δεκάδες νεκρούς, κυρίως νέα παιδιά, δεν προκάλεσε μόνο θλίψη. Έφερε και νεανική οργή η οποία εκ των πραγμάτων θα εκφραστεί απέναντι στο ελληνικό κράτος.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι αυτοί που βαφτίζουν με αυτοματοποιημένο τρόπο ως προβοκάτορες όσες και όσους τολμάνε να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής, ψήφιζαν λίγες εβδομάδες πριν να δοθεί το ειδικό επίδομα των 600 ευρώ στους μπάτσους! Και η ελληνική αστυνομία έδειξε χτες με τη συμπεριφορά της, για άλλη μια φορά, ότι θεωρεί ως εσωτερικό εχθρό ΟΛΟΥΣ όσους κατεβαίνουν στο δρόμο: Μαθητές, φοιτητές, αγρότες, εργάτες, δικηγόρους, γιατρούς, ταξιτζήδες, οπαδούς, αριστερούς, κεντρώους, δεξιούς, αναρχικούς, ανένταχτους, οικολόγους, συνταξιούχους, ακόμη και όσους πήγαν να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα των Τεμπών.

Οι ειδικές μονάδες της ΕΛ.ΑΣ, και όχι οι «προβοκάτορες», πετούσαν χτες πέτρες, μάρμαρα και κροτίδες κρότου - λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές που υποχωρούσαν, έριξαν χημικά μέσα στους σταθμούς του Μετρό και τραυμάτισαν φωτορεπόρτερ. Και όλα αυτά καταγράφονται, αξιολογούνται και εν καιρώ θα φέρουν τις ανάλογες απαντήσεις που, δυστυχώς για κάποιους δεν θα είναι σαχλαμάρες και ανούσιες επικοινωνιακές αμερικανιές τύπου «σβήνουμε τα φώτα».

No comments:

Post a Comment