as

as

Friday, March 10, 2023

Η ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΤΕΡΑΝ


Στις 10/3/2022, ακριβώς ένα χρόνο πριν, έφυγε από τη ζωή ο Μάριο Τεράν, απόστρατος αξιωματικός από τη Βολιβία. Το όνομα δεν έλεγε τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Βολιβίας και δεν ήταν κάποια είδηση που, λογικά, θα μπορούσε να απασχολήσει τον υπόλοιπο πλανήτη.

Και όμως, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, επειδή ολόκληρη η ύπαρξη του Μάριο Τεράν σημαδεύτηκε από την παγκόσμια ακτινοβολία του ανθρώπου που σκότωσε στις 9 Οκτωβρίου του 1967, λίγα λεπτά μετά τη 1 το μεσημέρι στο εγκαταλελειμμένο σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα της Βολιβίας.

Ο άνθρωπος που σκότωσε ο Τεράν, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του Φέλιξ Ροντρίγκες, Κουβανοαμερικάνου πράκτορα της CIA στο Τμήμα Ειδικών Δραστηριοτήτων, ήταν ο 39χρονος Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Όλες οι περιγραφές της εκτέλεσης μιλάνε τότε για έναν υπερβολικά ταραγμένο νεαρό λοχία του βολιβιανού στρατού που, μετά από αρκετές προσπάθειες, έστρεψε την Μ2 καραμπίνα του και σκότωσε τον τραυματισμένο Γκεβάρα, ο οποίος ήταν ο ηγέτης μιας ομάδας ένοπλων ανταρτών στη Βολιβία και είχε συλληφθεί από περίπολο του βολιβιανού στρατού την προηγούμενη μέρα.

Ο ίδιος ο Τεράν, αποκάλυψε λίγα χρόνια αργότερα πως ο Γκεβάρα κοίταξε τον δήμιο του και του είπε «Ηρέμησε. Και στόχευσε καλά. Θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο!». Σύμφωνα με τον βιογράφο του Γκεβάρα, Τζον Λι Άντερσον, ο Τεράν πυροβόλησε αρκετές φορές στα χέρια και τα πόδια του Γκεβάρα. Ο βολιβιανός στρατός που, εκείνη την εποχή, ήταν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της CIA, ήθελε να σκηνοθετήσει τη δολοφονία του Γκεβάρα έτσι ώστε να φαίνεται ότι σκοτώθηκε σε μάχη. Έκανε μερικά βήματα πίσω, έκλεισε τα μάτια του και έριξε.

Σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις, ο Ροντρίγκες δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η CIA θα προτιμούσαν να κρατήσουν τον Γκεβάρα στη ζωή, για να δείξουν στον κόσμο πόσο ηττημένος ήταν όταν συνελήφθη. Επίσης, ο Ροντρίγκες είπε ότι του είχε προταθεί η «δουλειά» να εκτελέσει τον Γκεβάρα αλλά αρνήθηκε και επέλεξε τον Τεράν, που είχε χάσει αρκετούς συμπολεμιστές του στο στρατό κατά τη διάρκεια μιας μάχης με την ομάδα του Τσε. Μετά την εκτέλεση, ο Ροντρίγκες φέρεται να έδωσε στον Τεράν την πίπα που κάπνιζε ο αντάρτης λίγο πριν τον πυροβολήσουν. «Ένα σουβενίρ για σένα», του είπε.

Ο Μάριο Τεράν πέθανε την Πέμπτη 10 Μαρτίου του 2022 σε ηλικία 80 ετών σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας από απροσδιόριστη ασθένεια. Το νοσοκομείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αιτία του θανάτου, επικαλούμενο το ιατρικό απόρρητο. Ο Γκάρι Πράδο, ο διοικητής της δύναμης που αιχμαλώτισε τον Τσε στη ζούγκλα της Βολιβίας, δήλωσε ότι «ειδοποιήθηκα από την οικογένειά του και από συναδέλφους στις ένοπλες δυνάμεις».

Η ιστορία μπορεί να γράφεται πάντα από τους νικητές αλλά αρκετές φορές έχει χιούμορ: Αντί να «θάψει» το όνομα του Τσε, αυτό μεγάλωσε, έγινε μύθος, ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου και ο γιατρός από την Αργεντινή που συμμετείχε στην κουβανική επανάσταση έγινε σύμβολο των εξεγερμένων και μυθική μορφή της επαναστατικής δράσης. Αντιθέτως, ο άνθρωπος που τον σκότωσε πέθανε ξεχασμένος από όλους και ήρθε για μία τελευταία φορά στην επικαιρότητα, μόνο και μόνο για να ακουστεί άλλη μία φορά η ιστορία του Τσε.

No comments:

Post a Comment